Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Hrvatska je vodeća zemlja u uzgoju lipicanaca u svijetu

U Đakovu se održava II. hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini. Simpozij se održava u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici i Arhivu, a osim domaćih, okupio je uzgajivače iz Slovenije, Mađarske i Srbije

  • 861
  • 42
  • 0

Hrvatska je vodeća zemlja u uzgoju lipicanaca u svijetu s 80 posto svjetskog uzgoja, rekao je danas u Đakovu na otvaranju II. hrvatskog simpozija o toj pasmini dopredsjednik Hrvatskog saveza udruge uzgajivača lipicanske pasmine (HSUL) Andrija Stojanović.

Simpozij se održava u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici i Arhivu, a osim domaćih, okupio je uzgajivače iz Slovenije, Mađarske i Srbije. Organizatori simpozija su HSUL, a stručnu podršku i suorganizaciju pružili su Hrvatski stočarski centar i Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik.

Uz Đakovo, druga državna ergela lipicanaca u Hrvatskoj je Lipik, a značajno mjesto zauzima privatni uzgoj i privatne ergele. Vjerujem kako će simpozij biti od koristi za napredak lipicanskog uzgoja i razvoja konjičke industrije u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora simpozija Mato Čačić.

Naglasio je kako se u vezi s lipicanskom pasminom zadnjih godina zbio velik broj značajnih događa, od velikih obljetnica Državne ergele lipicanaca Đakovo, povratka ergele Lipik nakon 16 godina, pa do osnutka Hrvatskog centra za konjogojstvo u Lipiku.

Simpozij je u ime Ministarstva poljoprivrede otvorio Ivan Jakopović, naglasivši tradicijsku i uzgojnu vrijednost lipicanskog blaga u Hrvatskoj. Simpozij je nastavljen nizom stručnih predavanja o lipicancima. Skupu je nazočio i nadbiskup đakovačko-osječki, metropolit Marin Srakić. [Hina]