Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.03.2009.

Godišnje proizvedu 600 tona meda

Ozakonjivanje prodaje »od vrata do vrata« i na tržnicama pridonijelo je porastu prodaje i uzlaznim trendovima u pčelarstvu

  • 656
  • 32
  • 0

Malom izložbom pčelinjih proizvoda Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije obilježio je u ponedjeljak Dan pčelara Hrvatske, podsjetnik na davni 2. ožujka 1879. godine kada je u Osijeku osnovan Savez pčelara Slavonije.

»I u Vinkovcima pčelari imaju drugu tradiciju, a svoju su prvu udrugu osnovali 1885. godine da bi nekoliko godina potom udrugu osnovao i Vukovar«, podsjeća Drago Josipović, predsjednik vukovarsko-srijemskog pčelarskog saveza unutar kojega je danas šest udruga sa 180 registriranih pčelara koji godišnje iz 12.000 košnica u svom posjedu proizvedu 600 tona meda.
Novim pravilnikom pčelarima je ozakonjena prodaja »od vrata do vrata« i na tržnicama što je također pridonijelo porastu prodaje i uzlaznim trendovima u pčelarstvu.

Pčelarska zadruga »Nektar« iz Nuštra kao i obiteljsko gospodarstvo »Knežević« iz Šiškovaca odlučili su se i na nešto zahtjevniji program te su ishodili »veterinarski broj« udovoljivši svim propisima pa proizvode od meda isporučuju i trgovačkim lancima.

U vukovarsko-srijemskom Pčelarskom savezu procjenjuju pak da od 600 tona proizvedena meda 180 tona završava direktno ili preko prekupaca u trgovačkim lancima.

Iako još ne postoje egzaktni podaci o šteti koju su ove zime pretrpjeli istočnoslavonski pčelari i pčelinje zajednice, Josipović procjenjuje da bi iz više razloga šteta mogla iznositi između 20 i 30 posto.


U Vinkovcima 13. i 14. ožujka 6. pčelarski dani


Inače, Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez organiziraju u Vinkovcima 6. pčelarske dane koji će se održati 13. i 14. ožujka. Ta manifestacije prerasla je u najveću pčelarsku priredbu u Hrvatskoj, a na njoj se očekuje rekordan broj - više od stotinu - izlagača te sudjelovanje niza eminentnih stručnjaka koji će predavati o najnovijim trendovima u pčelarstvu te bolestima pčela i borbi protiv njih. Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije potpisao je s BiH i Vojvodinom Sporazum o prekograničnoj suradnji pa će u Vinkovce doći udruge i pčelari iz tih zemalja.

Tekst: Goran Čorkalo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor