• Poljoprivreda
  • 15.04.2009.

Godišnja skupština Udruge malih sirara

Turuš ispitan na terenu

  • 584
  • 29
  • 0

Izvještajnu godišnju skupštinu u Ivanovcu je 4. travnja održala Udruga malih sirara Međimurja Turuš. Glavne aktivnosti Udruge ciljane su na promociju i očuvanje od nestanka tradicionalnih mliječnih proizvoda koje članovi Udruge proizvode na svojim kućanstvima na tradicijski način, ali u skladu s današnjim higijenskim standardima.

- Pri tome, petnestak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvava uživa potporu Međimurske županije, posebno Ureda za gospodarstvo koji je - naglasila je u svom osvrtu na prošlogodišnji rad Željka Marić Orehovec, dr.vet.med., predsjednica Turuša - prepoznao kvalitetu i cilj rada Udruge. Tako smo i započeli s projektom izrade robne marke Turuš, a započelo je i istraživanje stručnjaka s Agronomskog fakulteta, dr.sc. Samira Kalita i Kristijana Valkaja, dipl.ing., koji kroz izradu doktorske disertacije ispituje uzorke turuša na terenu i provodi laboratorijsku analitiku kvalitete. Kako je terenski i laboratorijski dio projekta već završen, važno je napomenuti da su svi uzorci sira turuša ispitivani u realizaciji projekta bili higijenski, dakle mikrobiološki - besprijekorni.

Lanjske smo godine održali i sirarske radionice na kojima su se učile nove, ali i utvrđivale stare recepture sačuvane još od naših baka, provedena je edukacija o metodologiji održavanja higijene prilikom izrade sira, o održavanju i njezi zrelijih sireva...

Udrugu i sir turuš kao autohtoni proizvod Međimurja predstavili smo i na Sajmu GAST u Splitu, zatim na savjetovanju gospodarstvenika u Šibeniku, na MESAP-u i na simpoziju Svijet hrane u Toplicama Sv. Martin.

U odnosu na početak naše aktivnosti, značajno je što je osjetno povećan broj članova Udruge Turuš, odnosno broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na kojima se znanje, vještina i stare recepture za sir turuš čuvaju i kroz koje bismo trebali doći do robne marke.

(MB)


Izvori

Međimurje - županijske novine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nas traktor kupljen ove godine, unatoč svim nedacama uspjeli smo.. #PRRRH