• Hrvatska poljoprivredna komora
  • 30.03.2017. 11:00

Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa

Održana radionica pod nazivom "Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa: Iskustva iz SUCELLOG projekta" u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Radionica je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Foto: pixabay.com
  • 1.686
  • 105
  • 0

Na Energetskom institutu Hrvoje Požar održana je radionica pod nazivom "Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa: Iskustva iz SUCELLOG projekta". Radionica je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Na radionici je predstavljeno kako se poljoprivreda i energetika mogu nadopunjavati, kako u proizvodnji energenata (agropeleti, sječka iz kultura kratkih ophodnji, bioplin, poljoprivredna biomasa iz nusproizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje) tako i u inovativnim konceptima korištenja biomase u proizvodnim procesima u poljoprivredi, skladištenju i preradi poljoprivrednih proizvoda.

EIPH i HPK dali su pregled postojećih istraživačkih i razvojnih projekata financiranih iz EU i domaćih fondova koji povezuju energetiku s poljoprivredom i obrnuto.

Povezivanje energetskog sektora i poljoprivrede

Prema postojećim podacima u Republici Hrvatskoj se provodi gotovo 20 međunarodnih projekata koje financira Europska komisija u okviru Horizon 2020 i Life programa, a koji su usmjereni na povezivanje energetskog sektora s poljoprivredom.

Kako bi što više obuhvatili važnost povezivanja dvaju sektora EIPH je prezentirao mogućnosti kroz projekt BiogasAction (razvoj europskog tržišta bioplina i povećanje proizvodnje bioplina te biometana u Europskoj uniji u skladu s 2020 ciljevima), a HPK kroz projekt uP-running (održivo korištenje drvnih ostataka iz poljoprivredne rezidbe i uklanjanja nasada).

Stvaranje novih radnih mjesta

U drugom dijelu radionice predstavljen SUCELLOG projekt, koji ima za cilj proširiti sudjelovanje dionika poljoprivrednog sektora u stvaranju održive opskrbe biomasom u Europi. Aktivnosti se fokusiraju na, gotovo neiskorišten, logistički koncept koji dokazuje veliku sinergiju između agroekonomije i bioekonomije.

Interes za temom i strateškim povezivanjem energetike i poljoprivrede je velik te će se u narednom razdoblju još intenzivnije raditi na umrežavanju sektora s ciljem jačanja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora HPA Horizon 2020


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što vi o tome mislite?? :D