Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 30.03.2017. 11:00

Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa

Održana radionica pod nazivom "Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa: Iskustva iz SUCELLOG projekta" u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Radionica je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Foto: pixabay.com
  • 1.711
  • 105
  • 0

Na Energetskom institutu Hrvoje Požar održana je radionica pod nazivom "Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa: Iskustva iz SUCELLOG projekta". Radionica je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Na radionici je predstavljeno kako se poljoprivreda i energetika mogu nadopunjavati, kako u proizvodnji energenata (agropeleti, sječka iz kultura kratkih ophodnji, bioplin, poljoprivredna biomasa iz nusproizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje) tako i u inovativnim konceptima korištenja biomase u proizvodnim procesima u poljoprivredi, skladištenju i preradi poljoprivrednih proizvoda.

EIPH i HPK dali su pregled postojećih istraživačkih i razvojnih projekata financiranih iz EU i domaćih fondova koji povezuju energetiku s poljoprivredom i obrnuto.

Povezivanje energetskog sektora i poljoprivrede

Prema postojećim podacima u Republici Hrvatskoj se provodi gotovo 20 međunarodnih projekata koje financira Europska komisija u okviru Horizon 2020 i Life programa, a koji su usmjereni na povezivanje energetskog sektora s poljoprivredom.

Kako bi što više obuhvatili važnost povezivanja dvaju sektora EIPH je prezentirao mogućnosti kroz projekt BiogasAction (razvoj europskog tržišta bioplina i povećanje proizvodnje bioplina te biometana u Europskoj uniji u skladu s 2020 ciljevima), a HPK kroz projekt uP-running (održivo korištenje drvnih ostataka iz poljoprivredne rezidbe i uklanjanja nasada).

Stvaranje novih radnih mjesta

U drugom dijelu radionice predstavljen SUCELLOG projekt, koji ima za cilj proširiti sudjelovanje dionika poljoprivrednog sektora u stvaranju održive opskrbe biomasom u Europi. Aktivnosti se fokusiraju na, gotovo neiskorišten, logistički koncept koji dokazuje veliku sinergiju između agroekonomije i bioekonomije.

Interes za temom i strateškim povezivanjem energetike i poljoprivrede je velik te će se u narednom razdoblju još intenzivnije raditi na umrežavanju sektora s ciljem jačanja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora HPA Horizon 2020


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]