Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno-stručni skup
  • 28.05.2018. 14:20

Franjo Tomić: Mjera navodnjavanja je uz genetiku budućnost suvremene poljoprivrede

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša naziv je Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji je danas započeo u Vukovaru.

Foto: Maja Celing Celić
  • 368
  • 39
  • 0

"Klimatske promjene sa sobom donose mnoge posljedice, od suše, poplava, tuče, požara i niz drugih nepogoda. Zato se naša znanost i struka mora više truditi i studioznije pristupiti tom problemu tako da djeluje preventivno, neugrožavajuće i da nađe načina kako sanirati postojeće stanje, a onda i prilagoditi sustav proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. A kada je riječ o sustavu proizvodnje, danas nemamo intenzivnu ili održivu poljoprivredu nego ekestenzivnu poljoprivredu koju karakterizira niska razina ulaganja sredstava i ostvarivanje proizvodnih prinosa ispod proizvodnih potencijala.

U Hrvatskoj je čak 94,5 posto površina pod njivskim kulturama i pašnjaci, a svega 5,5 posto unosnije kulture kao što je voće, povrće i druge, a to nije suvremena poljoprivreda", ovim je riječima akademik Franjo Tomić otvorio 11. Međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša koji je danas započeo u Vukovaru, a traje do srijede, 30. svibnja. 

Akademik Franjo Tomić osvrnuo se na navodnjavanje kao jedno od rješenja za nepogode kojima smo zbog klimatskih promjena izloženi. "Mjera navodnjavanja je uz genetiku budućnost suvremene poljoprivrede. Navodnjavanje proizvodnju čini stabilnom, a proizvode konkurentnima, a još važnije, omogućava raznolikost pojoprivredne proizvodnje. Zato trebamo promijeniti strukturu proizvodnje koju sada imamo, da površine ne leže po šest po deset mjeseci godišnje nego da se koriste intenzivnije i korisnije", pojasnio je Tomić.

Tijekom dosadašnjih jedanaest godina na skupu je prezentirano više od četiri stotine znanstvenih i stručnih radova, od čega 53 plenarnih, a u radu skupa sudjelovalo je gotovo tisuću znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Velike Britanije te ostalih zemalja Europe i svijeta, među kojima i priznati australski znanstvenik hrvatskih korijena, prof. Zed (Zdenko) Rengel, hrvatski akademici Ferdo Bašić i Franjo Tomić, mađarski akademik Gyorgy Varallyay, srpski akademik Dušan Kovačević te Jean Roger-Estrade i Blair McKenzie, vodeći ljudi ISTRO-a.

Skup se profilirao u forum na kojem akademici, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja okruženja razmjenjuju saznanja i iskustva, prezentiraju rezultate recentnih istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika postavljaju se smjernice novih istraživanja. 

Prezentirani radovi, budući da je poljoprivreda interdisciplinarna proizvodnja, pokrivaju širok spektar tema i upoznaju javnost, ali i neposredne proizvođače s mogućnostima održive poljoprivredne proizvodnje koja ne utječe štetno na okoliš.


Tagovi

Znanstveno-stručni skup Vukovar Franjo Tomić Ferdo Bašić Akademik Ekstenzivna poljoprivreda Navodnjavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.