Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Forum
  • 16.10.2013. 11:46

Forum poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Europe

Regionalna suradnja na području poljoprivrede i ruralnog razvoja s ciljem približavanja zemalja regije pravnim stečevinama i efikasnijem korištenju fondova EU jedan je zadataka i ovog skupa

  • 659
  • 61
  • 0

Forum poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Europe održava se u od 15. do 18. listopada u Prištini, Republika Kosovo. Glavni organizatori Foruma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo i Stalna radna skupina za regionalni ruralni razvoj(SWG) čije su članice Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, a pridruzene članice (status promatrača) Njemačka, Austrija, Mađarska i Slovenija.

Suorganizatori Foruma su Europska komisija, Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Republike Njemačke, GIZ i FAO, a ova konferencija sluzi kao vrlo važan temelj za medjunarodni dijalog u definiranju aktualne problematike u poljoprivredi i ruralnom razvoju te kreiranju smjernica poljoprivredne politike u budućnosti, sve u okvirima Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Regionalna suradnja na području poljoprivrede i ruralnog razvoja s ciljem približavanja zemalja regije pravnim stecevinama i efikasnijem koristenju fondova EU jedan je zadataka i ovog skupa. Stručni skup je otvorio Kaplan Hallimi, drzavni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosova. Forum poljoprivredne politike ove godine okuplja uglavnom nacionalne dužnosnike iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, donositelje odluka, predstavnike akademske zajednice te drugih javnih institucija i agencija iz regije, zemalja promatrača te donatora.

Europska komisija ove je godine dala poseban naglasak na Forum prisustvom troje službenika Glavne uprave za poljoprivredu (DG AGRI), a voditeljica Odjela Catherine Combette je odrzala prezentaciju "Zajednička poljoprivredna politika EU u razdoblju do 2020. godine". Forum se tradicionalno organizira jos od 2001. godine, a do 2010. godine Forum se tradicionalno, svake druge godine, održavao u Republici Njemačkoj (Leipzig ili Dresden), a posljednjih godina se održava u zemlji koja predsjedava skupštinom SWG -a.

Republika Hrvatska je član SWG od 2008. godine, a Forum 2011. godine organiziran je u Splitu. Iskustva Republike Hrvatske u usvajanju standarda EU i provedbi Zajedničke poljoprivredne politike EU, posebno u dijelu ruralnog razvoja, počevši od početka procesa 2005. godine vrlo su važna za zemlje u regiji i njihovom putu prema EU.

Forum će biti, osim gore navedenog, izuzetna prilika za međunarodnu i regionalnu suradnju na području poljoprivrede, ruralnog razvoja i gospodarstva općenito.

Ove godine Ministarstvo poljoprivrede RH je prisutno na Forumu slanjem višeg stručnog savjetnika Igora Đuriševića na skup. Organizatori Foruma kao posebnog gosta na skup su pozvali Tugomira Majdaka, pročelnika Odjela zajedničke politike i fondova EU Virovitičko-podravske zupanije kako bi svojim stručnim znanjem i dugogodišnjem iskustvom u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike EU dao svoj doprinos u radu Foruma.


Tagovi

Forum Poljoprivrednici EU standardi Gospodarstvo Stručni skup Kaplan Hallimi Catherine Combette Igor Đurišević Tugomir Majdak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.