Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival žena
  • 17.06.2016. 19:30

Festival žena iz ruralnih područja u Molvama

Pozivaju se sve zainteresirane žene da se za Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije prijave do 01. srpnja 2016. godine.

Foto: Hrvatska zajednica županija
  • 664
  • 67
  • 0

Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije (KKŽ) se provodi šestu godinu i do sada je sudjelovala 61 žena iz svih krajeva Koprivničko-križevačke županije. Provodi se s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnje žene u ruralnim područjima.

Posebni cilj projekta je doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja obitelji te kulturne baštine, tradicije, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Bitna je svestranost i kreativnost žena. Projekt obuhvaća terensko animiranje žena, koje žive i rade u ruralnom području KKŽ (sela, prigradska naselja i gradovi) tijekom cijele godine.

Različitost života žena u ruralnim područjima

Sudjelovati mogu sve žene, koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, cvjećarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom i stočarstvom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice ili su zaposlene ili imaju vlastitu firmu, OPG ili obrt. Želi se uključiti što veći broj žena i pokazati različitost života današnje žene u ruralnim područjima. Bitna je njihova svestranost i kreativnost s posebnim naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja.

Naglasak je na njihovim posebnostima. Važno je da žele sudjelovati na Festivalu te iskoristiti priliku za pojedinačnu prezentaciju, a to su ujedno i najvažniji kriteriji, ističe Verica Rupčić, organizatorica Festivala i predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Žene se mogu prijaviti-kandidirati telefonskim pozivom organizatorici Verici Rupčić na broj 091-7394-021, koja će im dati detaljne upute. Životopis dostaviti osobno u kontaktu s organizatoricom ili poslati mailom na adresuverica.rupcic@gmail.com do 01. srpnja 2016. godine.

Nakon prijave-kandidiranja, povjerenstvo obilazi u drugoj polovici mjeseca kolovoza svaku kandidatkinju u dogovoru prema vremenu kada to njoj odgovara. Bez ikakvih obveza za dodatne pripreme, na njezinom obiteljskom gospodarstvu u opuštenom razgovoru utvrđuju se elementi za ocjenjivanje prema postojećim kriterijima te se obavi fotografiranje u okruženju koje sama žena izabere, a čiji materijali prate pojedinačno predstavljanje na samom Festivalu. Nakon toga se priprema završna priredba Festivala žena iz ruralnih područja KKŽ. Završna priredba Festivala se svake godine održava u drugoj sredini, a ove godine će biti 10. rujna u Molvama.

Prezentiranje obitelji i kraja u kojem žive

Na priredbi Festivala kandidatkinje u narodnim nošnjama izlažu svoje proizvode, domaću hranu, kolače i piće te svoje uratke i etno predmete. Naglasak je na svemu što je njima važno, a hrana i kolači su tek prateći elementi. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja prikazuje priču, kojom pokazuje svoj rad, svakodnevni mar, društveni angažman i različitu kreativnost te očuvanje tradicije. Prezentacija je to elemenata koji čine kvalitetnim i sadržajnim život svake od kandidatkinja.

Organizatorica na temelju životopisa i osobnog kontakta te razgovora kod obilaska, priprema priču o svakoj kandidatkinji, tako da ne moraju strepiti od javnog nastupa.

Pozivaju se žene da se kandidiraju i aktivno uključe u ovaj projekt, koji potiče žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta te da ih prikažu svekolikoj javnosti jer je to i jedinstvena prilika gdje osobno mogu pokazati svoju marljivost, svestranost i kreativnost, kojom prilikom prezentiraju i svoju obitelj i kraj u kojemu žive. U proračunu županije su osigurana financijska sredstva za pokriće troškova svakoj kandidatkinji.

Foto: Hrvatska zajednica županija


Tagovi

Festival žena u ruralnim područjima Koprivničko-križevačka županija Kulturna baština Molve


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.