Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival žlahtine
  • 23.06.2016. 19:30

Festival vrbničke žlahtine i Razgon

Turistička zajednica općine Vrbnik poziva vas na Festival žlahtine koji će se održati od 01. do 03. srpnja 2016. godine u Vrbniku.

Foto: Silva Videk
  • 727
  • 77
  • 0

Turistička zajednica općine Vrbnik poziva vas na Festival žlahtine koji će se održati od 01. do 03. srpnja 2016. godine u Vrbniku. U sklopu Festivala održat će se i Dani otvorenih podruma.

01. srpnja 2016. održat će se Dan otvorenog podruma vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom od 17 do 21 sati, gdje će biti otvorena vrata podruma vinarije Pavlomir, a 02. srpnja Dan otvorenih podruma vrbničkih vinara od 17 do 21 sati.

03. srpnja održat će se Prva izložba krčke ovce Razgon, koji se održava prve nedjelje nakon blagda­na Sv. Petra i Pavla u Vrbniku, dan zavr­šetka mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Razgon nema definirani datum (kao Petrovo) jer on može biti dan poslije Petrova. Janjci se odvajaju od ovaca i ovce se tada pošalje na slobodnu ispašu po "dermunima" (suhozi­dom obzidani pašnjaci) oko Vrbnika. U Vrbniku se stado svakodnevno ne kontrolira, niti se ovce vodi doma svaku večer. Ovce imaju već njima poznati teritorij na kojem pasu i čobani ih obilaze, eventualno im nose vodu i zimi si­jeno ako padne snijeg.

Čobani znaju i zajednički musti ovce

Ovce se češće kontro­liraju kada se janje, jer svatko želi znati za ko­liko mu se stado pove­ćalo, a često treba "pomoći" ovci da se ojanji. Ako se ovce muzu, onda čobani odlaze do ovaca i muzu dva puta dnevno (ujutro i uvečer). Znaju se čobani i udru­žiti, objediniti stado od dva ili tri vlasnika i musti sve ovce pa tako svatko muze jednom dnevno. Ovce se danas muzu do Razgona, a onda ih se pusti i na "komunadu" (teritorij koji čoban nema u vlasništvu nego u najmu; komanada je državni ili crkveni terito­rij). Razgon je nekada predstav­ljao i ostavljanje pomuženog mli­jeka onome koji je imao ovce u najmu.

Organizatori Festivala su Općina Vrbnik, TZO Vrbnik, Udruga Žlahtina i vrbnički ugostitelji, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza.

Za više informacija obratite se Sanji Polonijo, direktorici TU TZO Vrbnik na telefon 051/857-479 ili 091/234-5058.

Foto: Silva Videk


Tagovi

Razgon Festival žlahtine Vrbnik Prva izložba krčke ovce Dan otvorenog podruma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]