Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival lavande
  • 27.05.2014. 09:00

Festival levande 2014. na otoku Hvaru

Otvoren pogled na grad Hvar, Paklene otoke i netaknute prirodne ljepote uz dašak lavande u zraku i ove godine će obilježiti Festival levande u Velom Grablju

  • 436
  • 27
  • 0

U malom mjestašcu Velo Grablje nedaleko od grada Hvara već šestu godinu zaredom se organizira Festival levande. Organizatori festivala ovim događajem nastoje promovirati turizam i očuvati tradiciju uzgoja levande/lavande na otoku Hvaru.

Levanda je biljka koja na otoku Hvaru ima dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje te je po njoj Hvar nadaleko poznat kao "Otok levande". Naime, otok Hvar poznat je po proizvodnji ekstrakta od lavande, od kojeg su brojni stanovnici toga kraja preživljavali i kojima je bio jedini izvor prihoda, dok na tim područjima nije zaživio turizam.

Kako je Velo Grablje bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji, cilj ove manifestacije je potaknuti uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina. Izvrsna je to prilika za oživljavanje kulturne ostavštine otoka Hvara, a za posjetitelje još jedna dodatna motivacija za posjetu otoku Hvaru i Velom Grablju koje ima otvoren pogled na grad Hvar, Paklene otoke i netaknute prirodne ljepote.

Ove godine festival će se održati od 26. do 28. lipnja 2014., a već tradicionalno imati će edukativno-zabavni karakter. Jedan dio programa rezerviran je za izlaganje domaćih izvornih proizvoda. Za zabavni dio programa ove godine će se pobrinuti grupa Stampedo, koja će sve prisutne zabavljati u subotu, 28. lipnja 2014.

Nekoliko zanimljivosti o mjestu Velo Grablje

Velo Grablje je danas u programu etno-eko sela i pod konzervatorskom je zaštitom Ministarstva kulture RH. Nalazi se na desetak kilometara od grada Hvara, a uz ostala sela upotpunjuje okoliš grada Hvara ostavljajući specifični ruralni ugođaj toga dijela otoka. Selo je nastalo u 15. st., obiluje arheloškim i kulturno-povijesnim spomenicima. Za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja brine se Udruga Pjover, koja je inače organizator Festivala levande. Iz Udruge poručuju kako im je upravo Festival levande i bogata kulturno-povijesna ostavština njihovih predaka jamstvo i potvrda da su na dobrom putu.

Više informacija možete sazanati na: www.pjover.com


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Festival levande Lavanda Velo Grablje Otok Hvar Lavandino ulje Stampedo Udruga Pjover


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.