Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farm Show
  • 31.05.2019. 11:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

Farm Show u znaku rasta prodaje mehanizacije, lani je kupljeno 1.200 traktora

Farm show je u šest godina postao najozbiljniji, najveći i najkvalitetniji sajam ove vrste u Hrvatskoj, rekao je na otvorenju ministar Tolušić.

Foto: Marina Parlov Puljiz
  • 1.654
  • 113
  • 1

Već 6. Farm Show otvoren je danas na sportskom aerodromu u Osijeku. Tijekom tri dana odnosno do 2. lipnja, svoju ponudu izložili su mnogi brendovi mehanizacije, sjemenarske kuće i prodavači gnojiva te zaštitnih sredstava, a poseban je naglasak na prezentacijama strojeva u radu.

"Farm show je u šest godina postao najozbiljniji, najveći i najkvalitetniji sajam ove vrste u Hrvatskoj. Odlična priča za sve poljoprivrednike i treba biti ovdje u Osječko-baranjskoj županiji koja je srce poljoprivrede i najveća poljoprivredna županija i koja ima najbolje rezultate u povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja. Nemojmo se zavaravati, ne kupuju poljoprivrednici traktore, kombajne ili drugu mehanizaciju da bi se pokazavali po selu, nego zato što im treba za podizanje produktivnosti njihove proizvodnje, za bolje proizvode i za sve ono što trebaju da bi postali konkurentiji na tržištu", rekao je otvarajući 6. Farm Show potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Povlačite sredstva iz Programa ruralnog razvoja

Brojka koliko su nam stari strojevi, je li to 30 ili 25 godina, u svakom slučaju je previše, naglasio je Tolušić. "Ako želimo produktivniju i kvalitetniju poljoprivredu, onda naš poljoprivrednik, osim svojih žuljevitih ruku, mora imati i dobru mehanizaciju. 

Raste prodaja poljoprivredne mehanizacije, rekao je Tolušić

Ono što mene raduje je da raste prodaja traktora i poljoprivredne mehanizacije. Prošla godina bila je rekordna s 1.200 traktora prodanih. U prvom tromjesečju ove godine imamo 50% veći rast prodaje u odnosu na prošlu godinu. Sigurno je 90 posto toga rezultat Programa ruralnog razvoja.

Nemojmo se zavaravati, ne kupuju poljoprivrednici traktore, kombajne ili drugu mehanizaciju da bi se pokazavali po selu, nego zato što im treba za podizanje produktivnosti njihove proizvodnje, za bolje proizvode i za sve ono što trebaju da bi postali konkurentiji na tržištu, kaže ministar.

Toga će biti i ubuduće i u kontinuitetu sve dok hrvatska poljoprivreda ne dođe na razinu na kojoj treba biti. Javljajte se na natječaje, povlačite novce, gradite farme, gradite plastenike, staklenike, kupujute mehanizaciju. Što više vi radite i trošite, tad smo i mi kvalitetniji", zaključio je Tolušić. 

Značajan rast tržišta traktora i poljoprivredne mehanizacije 

Da je zabilježen značajan rast tržišta traktora i poljoprivredne mehanizacije, istaknuo je i Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. 

"Realizacija fondova Europske unije se značajno ubrzala, što će značajno pogurati našu poljoprivredu. Pravi efekti će se vidjeti u idućem periodu. Poljoprivreda je već sad zaslužna i za rast BDP-a. Usjevi nam isto izgledaju dobro i nadamo se dobroj žetvi", rekao je Aračić. 

Farm Show se održava na 10.000 četvornih metara izložbenog prostora 

Na ovogodišnjem Farm Showu, na ukupno 10 tisuća kvadrata izložbenoga prostora, 37 izlagača će od petka do nedjelje prezentirati najsuvremeniju tehniku i tehnologiju u poljoprivredi koju domaći, europski i svjetski brandovi nude. Posjetitelji mogu vidjeti i sjemenske kuće, proizvođače zaštitnih sredstava, gnojiva, ali i pokusna polja te demonstracije strojeva u radu. Uz podršku Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, ostvarena je i suradnja s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti čiji profesori i studenti sudjeluju na sajmu.


Fotoprilog


Tagovi

Farm show Mehanizacija Osijek Tomislav Tolušić Darko Aračić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]