Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 05.11.2021. 08:45
  • Dubrovačko-neretvanska, Cavtat

Evo tko su laureati 31. Sabatine u Cavtatu

Od 4. do 7. studenog na krajnjem jugu Hrvatske u hotelu Croatia u Cavtatu odvija se 31. Sabatina, međunarodni susret vinogradara i vinara.

Foto: Vedran Stapić
  • 537
  • 26
  • 0

U sklopu svečanog otvorenja ovogodišnje Sabatine tradicionalno su dodijeljena priznanja za doprinos pojedinaca i udruženja.

Priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine dobio je prof. dr. sc. Bernard Kozina, doktor znanosti i redoviti profesor u trajnom zvanju odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Kako objašnjavaju organizatori, znanstveni mu je interes poljoprivreda, grana vinogradarstvo i vinarstvo. Izradio je i vodio mnoge projekte za podizanje novih nasada vinograda na jadranskom području (Rote, Korčule, Dingača i dr.), te je pripremao mnoga vina dobivena od autohtonih sorti grožđa. Dugogodišnji je predsjednik društva enologa i mnogih komisija za ocjenjivanje vina (Gast, Sabatina, Festival vina, Beo Vajn i dr.). Objavio je kao autor, koautor ili urednik veći broj publicističkih, stručnih i znanstvenih knjiga te mnogo stručnih i znanstvenih članaka u stručnim časopisima vezanim za lozu i vino. Od 2006. na Sabatini organizira i vodi vrlo zanimljivu i posjećenu radionicu "O vinogradarsko-vinarskoj struci – aktualno i popularno“ (početno pod nazivom "Stručni razgovori“). 

Priznanje "Stjepan Bulić" posthumno Jošku Niskoti

Priznanje "Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine dodijeljeno je posmrtno Jošku Niskota te Želimiru Bašiću.

Joško Niskota diplomirao je na Agranomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je dugogodišnji predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Vodio ga je i kroz za zadrugarstvo krizna vremena, unaprijedivši njegov rad kada su mnogi savezi prestali s aktivnim djelovanjem, a posebno davši potporu vinarskim zadrugama. Objavio je stručne radove iz oblasti mediteranske poljoprivrede, posebno vinarstva i maslinarstva, u knjigama te stručnim i popularnim časopisima. Jedan je od autora prve knjige u Hrvatskoj o ekološkoj poljoprivredi objavljenoj 1994.

Bio je član raznih komisija, povjerenstva, udruga i radnih skupina na regionalnoj i nacionalnoj razini. Suosnivač je Sabatine, te je od početka bio predsjednik organizacijskog odbora i najzaslužniji za prerastanje spontanog druženja u jedan od najznačajnih vinogradarsko-vinarskih susreta na našim prostorima pa i šire. U tijeku priprema Sabatine u Zadru 2011. iznenada je preminuo. 

Želimir Bašić je preko 50 godina radio na poslovima vezan za vinarstvo, najprije u Dalmacijavinu, potom u Zadružnom savezu Dalmacije. Posebno se bavi istraživanjem povijesti vinogradarstva i vinarstva. Jedini je opsežno istražio i obznanio povijest vinogradarstva i vinarstva Dalmacije. Objavio je kao autor, suautor ili urednik 20 publicističkih, stručnih i znanstvenih knjiga i preko 200 članaka, stručnih radova i feljtona vezanih za povijest, lozu i vino u raznim dnevnim novinama i stručnim časopisima. Zajedno s Niskotom suosnivač je Sabatine, a u njenoj organizaciji sudjeluje od samih početka do danas. Inicijator je, donator te autor stručne koncepcije stalne postave "Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva" u Putnikovićima na Pelješcu. 

Tradicionalno su dodijeljena priznanja za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva

Priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dr. sc. Goran Zdunić koji je diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radni vijek započeo je u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo u Zagrebu, a spajanjem poslova prelazi u Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Potom je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu magistrirao i doktorirao. Znanstveni i stručni interes su mu ampelografija i klonska selekcija.

Posebno je bio angažiran u izučavanju autohtonih sorti Kaštelanskoga polja te plavca malog i stare dalmatinske sorti dobrićić, a radio je na njenoj obnovi na Šolti. Sudjelovao je u nastavi studija Mediteranske poljoprivrede kao suradnik za vinogradarstvo i rasadničarstvo. Dugi niz godina na Sabatini vodi uvijek aktualnu i stručnu radionicu "Stare sorte - inovativna vina“.

Priznanje "Zlatan Plenković" uručeno je mladim vinogradarima-vinarima Nikoli i Marinu Plenkoviću iz Svete Nedjelje

Iznimka je da netko dobije priznanje koje nosi ime njegova oca. Nastavljajući obiteljski posao nakon iznenadne smrti Zlatana Plenkovića, jednog od pionira individualne proizvodnje vina u Dalmaciji, njegovi sinovi Nikola i Marin suočili su se s nizom problema. Međutim, usprkos krizi preuzimaju i nastavljaju posao svojih roditelja kao obiteljsko nasljeđe, te uspijevaju održati proizvodnju i prodaju glasovitih vina vinarije Plenković. Nagrađivanje braće Plenković, opisuju organizatori, poruka je i podrška mladima koji nastavljaju obiteljsku tradiciju, jer je to vrlo korisno za održanje i razvoj dalmatinskog vinogradarstva i vinarstva. 

Uzorni vinogradar i vinar

Priznanje uzornom vinogradaru i vinaru otišlo je u ruke Ivi Miljasu iz Konavala. 

"Ive Miljas iz mjesta Mihanići u Konavlima pravi je primjer vrijednog Konavljanina, vrhunskog vinara i čovjeka koji radi posao s ljubavlju“, napisao je jedan novinar. Miljas je nastavio tradiciju uzgoja loze svoje obitelji koja datira još od 1897. kada je njegov predak u Beču kupio strojeve za preradu vina. Otada obitelj obnavlja vinograde i danas na četiri hektara imaju oko 20.000 trsova, a kapacitet podruma je oko 50.000 litara. Puni u boce pod vlastitom vinskom markom vrhunski Grk, te Malvasiju, Plavac i druga vina. Zajedno s njim radi i sin Zvonko koji je inženjer vinogradarstva i vinarstva, pa nastavlja obiteljsku tradiciju. Ivo Miljas sudjeluje na svim manifestacijama Udruge vinogradara i vinara Konavala te gotovo od samih početa prisustvuje Sabatini. Na prestižnom svjetskom natjecanju (International Wine Challenge-IWC) u izboru vina iz cijeloga svijeta, Vinarija Miljas osvojila je vrijedno brončano odličje. 

Priznanje koje nosi ime njihova oca, uručeno je mladim vinogradarima-vinarima Nikoli i Marinu Plenkoviću 

Priznanje uzornom vinogradaru i zadrugaru koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez uručeno je Nedi Levanatu – Madi iz Putnikovića.

Nedo Levanat nastavlja s obiteljskom tradicijom uzgajanja loze koja je othranila mnoge članove njegove obitelji. Stalno proširuje vinograde na širem području Putnikovića, sadeći uglavnom autohtone sorte grožđa. Sa svojih nasada vinove loze na više položaja danas dobiva 2 do 3 vagona grožđa. Sav urod predaje poljoprivrednoj zadruzi Putnikovići. Inače, aktivan je u radu zadruge u kojoj je dugogodišnji član po obiteljskoj tradiciji.  

Sabatina 2021: Ovo su šampioni buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića

Nedo Vitković iz Janjine dobitnik je priznanja hrvatskoj vinarskoj zadruzi ili zadružnom djelatniku dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez. 

Gotovo cijeli svoj radni vijek posvetio je zadrugarstvu. Bio je 33 godine upravitelj, a 42 godine član zadruge "Pelješki vrhovi" u Janjini. Zadrugu je vodio kroz burno vrijeme raznih kriza i kada je bilo vrlo teško zadrugama poslovati i kada su mnoge poljoprivredne zadruge prestale s radom. Uspio je unatoč mnogim problemima, u granicama tadašnjih mogućnosti, tehnički unaprijediti i obnoviti zadružnu vinariju u Dračama. Formirao je zadružne robne marke i stavio na tržište buteljirana vina s etiketom zadruge. Nedavno je, odradivši puni radni staž, otišao u zasluženu mirovinu.

Zlatno pero Sabatine

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije dobili su Marija Dujmić, HTV Split i Stanislav Soldo, Slobodna Dalmacija.

Marija Dujmić dugogodišnja je novinarka. Ovim odgovornim i zahtjevnim zanimanjem počela se baviti 1981. pišući u Večernjem listu, a od 1991. radi na Hrvatskoj televiziji. Od početka Domovinskoga rata, kao ratna reporterka, izvještavala je sa svih bojišta diljem južne Hrvatske. Posljednjih godina izravnije prati gospodarske i poljoprivredne teme, posebice vinogradarstvo i vinarstvo. Zapaženi su njezini prilozi o vinogradarstvu i Sabatini u emisiji "Plodovi zemlje". Izvještava objektivno, imajući razumijevanja za težačke probleme. Često je radila TV priloge sa Sabatine još od 1995. iz Visa. Za svoj novinarski rad nagrađena je mnogim nagradama i priznanjima, među kojima i nagradom Splitsko-dalmatinske županije. 

U Cavtatu otvorena 31. Sabatina

Stanislav Soldo dugogodišnji je novinar Slobodne Dalmacije, a izvještava s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Posebno su zapaženi njegovi članci o vinogradarstvu, vinarstvu, berbama, prošeku, težačkim problemima i zadrugarstvu. U svojim tekstovima ponekad je opravdano kritičan, ali često i pohvali projekte, djelovanje i radove iz domene vinogradarstva koji to zaslužuju. Posebno su zapaženi njegovi tekstovi o vinogradarstvu i zadrugarstvu Pelješca. U nekoliko navrata je ažurno i objektivno izvještavao sa Sabatine i Noćnjaka.

Nagrade udrugama 

Udruga - društvo Kokam iz Konavala i Udruga K7 iz Komarne dobitnici su zlatne amfore Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva koje dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova.

Nastavljajući tradiciju predaka, udruga "Društvo Kokam" (Komajska kalaška mornarica) osnovana je još 1978. Vrijedno godinama radi na promociji i unaprjeđenju kvalitete konavoskih vina, kulture i poznavanja vina te održavanju vinskih običaja, često se koristeći veselim dosjetkama i događajima. Tri puta na godinu organiziraju vinske svetkovine s ocjenjivanjem mladih vina, stručnim predavanjima i dodjelom priznanja zaslužnima za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Zanimljivo je da na dan Gospe Luncijate postavljaju bocun vina na spomenik vinu na Trgu kotarskih velikana i ostavljaju ga do sljedeće svečanosti. Dugo su izdavali časopis udruge, a  organiziranju i čitav niz drugih manifestacija.

Uručenjima priznanja službeno je i započela 31. Sabatina 

Članovi Udruge Komarna 7 su sedam individualnih vinogradara i vinara s Neretvanskog područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su na zapuštenim položajima Komarne, gdje je "vladala" makija i drača, podigli vinograde. Danas loza krasi taj kraj, ali tu se dobivaju i izvrsna vina. Radom i slogom uspjeli su ne samo podići vinograde, već i prateće objekte, podrume i vinarije.

Proglašeni šampioni otvorenih i mladih vina ovogodišnje Sabatine

Kvalitetom svojih vina stali su uz bok onim najboljima u Hrvatskoj, što potvrđuju mnoge nagrade i priznanja. Svoja vina izvoze na zahtjevna tržišta u SAD-a, Njemačke i drugih zemalja. Njihovo jedinstvo dokazuje i buteljiranje vina članova pod zajedničkom etiketom.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina Joško Niskota Stjepan Bulić Bernard Kozina Želimir Bašić Mate Bobanović Goran Zdunić Nikola Plenković Marin Plenković Ivo Miljas Nedo Levanat Nedo Vitković Marija Dujmić Stanislav Soldo Kokam Udruga K7


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]