• Dan sela Čigoča
  • 25.06.2019. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Čigoč

Europsko selo roda slavi 25 godina jedinstvene titule

Sisačka Posavina slavna je i po svojoj gastronomiji. Na koji se način na stolu spajaju ekologija i tradicija, gosti Čigoča doznat će kušanjem sireva, meda, voćnih likera i vina. Na štandovima ih očekuje i prigodna prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Foto: PP Lonjsko polje
  • 310
  • 40
  • 0

Na Dan sela Čigoča u subotu, 29. lipnja Čigoč će obilježiti 25. godišnjicu stjecanja titule Europskog sela roda. Bogat će program u Čigoču trajati od 10 do 18 sati, a obuhvatit će raznolike sadržaje vezane uz čigočku kulturu, prirodu, gastronomiju, šport i rekreaciju.

Budući da je selo svjetsku slavu steklo zahvaljujući gnijezdima bijele rode, ta će ptica u programu imati posebno mjesto. Posjetitelji će moći doznati zašto rode vole Čigoč i druge zanimljivosti vezane uz ornitofaunu Parka prirode Lonjsko polje. Članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP u prirodu će pustiti rehabilitirane ptice.

Kako bi se posjetitelje potaknulo na fotografiranje roda, organizirat će se tematska radionica. Ljubitelji konja moći će uživati u vožnji tradicionalnom zapregom hrvatskih posavaca, a Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Siska predstavit će narodne običaje, pjesme i plesove. Vitez sela Čigoča – naziv je streličarskog turnira čiji će sudionici posjetitelje rado upoznati sa svojim omiljenim sportom. Suvremeni vitezovi, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Siska, pokazat će kako se bore s vatrom.

Sisačka Posavina slavna je i po svojoj gastronomiji. Na koji se način na stolu spajaju ekologija i tradicija, gosti Čigoča doznat će kušanjem sireva, meda, voćnih likera i vina. Na štandovima ih očekuje i prigodna prodaja poljoprivrednih proizvoda. Večernja je zabava na rasporedu u 20 sati u Vatrogasnom domu u Čigoču.

Pripremljeni su i sadržaji za goste sportskoga i avanturističkog duha. Oni će se moći uključiti u vožnju kanuom te malonogometni turnir Štrok 2019. Isti će dan Čigočem proći i Lonja Bike Tour. Ta jedinstvena biciklijada počinje u Sunji, a završava u Jasenovcu. Trasa, duga 57 kilometara, prolazi Mužilovčicom, Krapjem i Drenovim Bokom.

"Do starta je najjednostavnije doći posebnim vlakom Lonja Bike Expressom. Taj vlak s Glavnog kolodvora u Zagrebu kreće u 7.45 sati, a izletnici će se moći ukrcati i u Velikoj Gorici, Lekeniku te Sisku. Oko 9 sati na željezničkoj postaji u Sunji dočekat će ih djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te lokalni tamburaški bend koji će bicikliste pratiti cijeli dan. Polazak vlaka iz Jasenovca za Zagreb je u 19.34 sati", upute su organizatora. 

Detaljan program Dana sela Čigoča pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dan sela Čigoča Europsko selo roda Vitez sela Gastronomija Bijela roda Lonja Bike Tour


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi