• Manifestacija Ekološke tržnice
  • 07.08.2014. 12:10

Eko tržnice u Rijeci!

Cilj ove manifestacije je oživjeti trgove u starom dijelu grada, potaknuti ekološku svijest u proizvodnji hrane te uspostaviti direktan kontakt između eko uzgajivača i krajnjeg potrošača

Foto: depositphotos.com
  • 644
  • 40
  • 0

Na trgu Pul Vele crikve uz Kosi toranj, danas, 07. kolovoza 2014. godine od 18 do 21 sat, održat će se manifestacija Ekološke tržnice u Rijeci, za čiju su organizaciju zaslužni udruga ekoloških proizvođača "Istarski eko proizvod" u suradnji sa udrugom u osnivanju "Živim zdravo" iz Rijeke te neformalnom grupom potrošača okupljenih u Grupu Solidarne Razmjene Pod Učkun Istok. Prva Ekološka tržnica organizirana je u Puli, a uslijedilo je i uspješno rovinjsko izdanje te sada i riječko. Udruga IEP (Istarski Eko Proizvod) okuplja 50 ekoloških proizvođača iz Istarske županije i aktivno sudjeluje u organizacijama ekoloških tržnica i sajmova, potiče razvoj ekološke poljoprivrede i sudjeluje u radu Grupa Solidarne Razmjene kao modela alternativne ekonomije koja potiče razvoj lokalne proizvodnje zdrave hrane.

U ponudi će se naći bogatstvo ekoloških proizvoda

U ponudi će biti brojni ekološki proizvodi pa će se tu naći ekološki med OPG-a Kovač, bogata ponuda povrća EKO OPG Kuftić i OPG Eko Siljan, povrće, vino, žitarice i proizvodi od lavande OPG-a Turnšek (Farma GEJA ), ekološko voće, sokovi i džemovi OPG-a Mihaljević, brašno, palenta i žitarice OPG Krušvar, povrće OPG-a Mikić, povrće i kupine OPG-a Diktić, pčelinji proizvodi OPG-a Sirotić (A&Ž), Demetrin zeleni kutak sa pekarskim proizvodima te lavanda, aronija, heljda i proso OPG-a Grković Spankus.

Organizatore je na ovakav pothvat potaknuo sve veći interes potrošača za ekološkom hranom, a manifestacija se organizira po uzoru na seljačke tržnice kakve se organiziraju širom svijeta.

Cilj je potaknuti lokalne proizvođače na eko proizvodnju

U ovim vremenima kada su gradovi ovisni o uvoznoj hrani, uloga ovakvih tržnica je potaknuti interes lokalnih proizvođača za ekološku proizvodnju te trgovima vratiti njihov nekadašnji sjaj, kada su bili centri u kojima su se nudili domaći proizvodi iz lokalnog uzgoja. Tržnica je zamišljena kao mjesto direktne prodaje na kojem će proizvođači prodavati isključivo vlastite proizvode, a prednost za kupce je izravan kontakt sa certificiranim ekološkim proizvođačima u kojemu sve informacije o hrani koju kupuje, kupac može dobiti izravno od proizvođača.

Posjetitelji će se moći informirati i o Grupama Solidarne Razmjene na info pultu te o distribuciji tjednih ekoloških košarica, a želja organizatora je da ova manifestacija zaživi i da se održava barem dva puta mjesečno, tj. svaki drugi četvrtak u večernjim satima.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati predsjednika udruge Istarski eko proizvod, Nenada Kuftića putem telefona: 091 795 6288 ili Sanju Linčić iz udruge Živim Zdravo i GSR-a Pod Učkun Istok: 091 5857 366.

Foto: depositphotos.com; boggy22


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Pročitaj više »

Tagovi

Ekološka tržnica Rijeka Živim zdravo Istarski eko proizvod GSR Pod Učkon Eko proizvodi Lokalni proizvođači Uzgoj Direktna prodaja Ekološke košarice Aronija Heljda Proso Med Vino Žitarice Sokovi Džemovi Lavanda Nenad Kuftić Sanja Linčić