• Edukacije vinogradara
  • 07.12.2016. 07:25

Edukacije vinogradara o patološkim žuticama

Savjetodavna služba, podružnica Međimurske županije, planira održati edukacije vinogradara o mogućnostima suzbijanja patoloških žutica u vinogradima. Pogledajte plan i raspored edukacija!

Foto: ruivalesousa/bigstockphoto.com
  • 1.197
  • 122
  • 0

Temeljem većeg broja upita vinogradara i potencijalno velike štetnosti za međimursko vinogradarstvo od zlatnih žutica vinove loze, Savjetodavna služba podružnica Međimurske županije obavještava vas da tijekom "zimskog" razdoblja planira održati edukacije vinogradara o tipičnim simptomima, razlikovanju od drugih uzročnika bolesti drva i drugih uzročnika žućenja lišća, širenju i novim spoznajama, te mogućnostima suzbijanja patoloških žutica u vinogradima.

Naime, nakon 2011. godine u nekim se hrvatskim Županijama zlatne žutice šire u vinogradima u razmjerima temeljem kojih se pristupa krčenju većih zaraženih površina sukladno "Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence doreé MLO" (NN 7/2013).

Omogućiti edukaciju većeg broja ljudi

Ovim putem mole se svi zainteresirani vinogradari da putem udruga, općina i/ili mjesnih odbora osiguraju prostor i u dogovoru sa Savjetodavnom službom omoguće edukaciju što većeg broja vlasnika vinograda kako bi se poduzele sve preventivne mjere kako bi u Međimurskom vinogorju spriječili veće ekonomske štete (propadanje i krčenje zaraženih nasada).

Tablica 1. Plan i raspored edukacija vinogradara o zlatnim žuticama vinove loze (organizmi slični mikoplazmama MLO ili Phytoplasmae - fitoplazme)

Datum i vrijeme

Mjesto

Prostor

Ciljana skupina

13.12. 2016., 19.30 sati

Železna Gora 113

"Terbotz"

Društvo "Hortus Croatiae"

15.12. 2016., 18.00 sati

Sveti Martin na Muri

kongresna dvorana iznad pošte

Općinska udruga vinogradara

13.01.2017., 19.00 sati

Nedelišće

MESAP-ova dvorana na katu

Klub "Vinoljub" i svi zainteresirani vinogradari

Foto: ruivalesousa/bigstockphoto.com


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Vinogradari Edukacija Međimurska županija PSS Zlatna žutica Vinova loza


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko može da mi kaže koja je vrsta kruške u pitanju...