Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro manifestacija
  • 10.06.2015. 21:40

Dragarske bumbete i bogata povijest ribarstva!

Etno gastro manifestacija Dragarske bumbete održava se 19. srpnja 2015. u Dugovačama, općina Pakoštane.

  • 292
  • 14
  • 0

Manifestacija Dragarske gumbete je posvećena običajima i tradiciji mještana Draga, njegovanju autohtonog i dalmatinskog u Dragama, s ciljem da se brojni gosti i turisti upoznaju s ovim lijepim mjestom i njegovom tradicijom.

Manifestacija se zove Dragarske bumbete iz razloga što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću, potrebna je velika svijeća koja se u narodu naziva bumbeta.

Na manifestaciji će biti u ponudi velik broj ribe začinjene domaćim maslinovim uljem, domaćeg vina, prošeka, rakije i tradicionalnih jela po staroj recepturi, kao i starinskih slastica. Uz to, biti će izloženi i brojni eko i etno suveniri ručne izrade, a sve popraćeno dalmatinskom pjesmom i starim napjevima za koje će se pobrinuti stariji mještani Draga.

Bumbete organizira Etno udruga Dan

Etno udruga Dan iz Pakoštana organizirala je u suradnji sa žiteljima Draga ovu etno-gastro manifestaciju. Događaj već tradicionalno okuplja proizvođače domaćih gastro i ostalih proizvoda iz Draga da ih prezentiraju i prodaju na manifestaciji. Dragari će na manifestaciji nuditi domaću spizu i proizvode po popularnim cijenama, a sve da se dragarskim gostima prezentira povijest i baština Draga te da ih se zabavi i ugosti kako to samo Dragarima priliči.

Naziv Dragarske Bumbete aludira na dugu i bogatu povijest Dragara u ribarstvu, a naročito lovom na bumbete”ili na sviću kako se danas češće kaže.

Pozivamo sve dragarske turiste, prijatelje i Dragare da dođu i svojim prisustvom uveličaju Bumbete i da se dobro zabave, probaju odličnu domaću spizu i dobru domaću kapljicu. Etno udruga Dan djeluje u Pakoštanima od 2008. godine. Osnovale su je profesorice Dijana Vukoja, Ankica Kovačić i Nives Marić. Ciljevi i zadaci Udruge su kreativno i aktivno provođenje slobodnoga vremena djece i mladih u Pakoštanima, organizacija kulturnih i etno manifestacija, očuvanje tradicije i etno baštine Pakoštana, edukativnih priredbi, obogaćivanje turističke ponude i kulturnih zbivanja u mjestu. Ponukane izvrsnim uspjehom Materinih Užanci, osnivačice Udruge odlučile su pokrenuti i jedan sličan događaj i u Dragama, pa su se rodile Dragarske Bumbete.


Tagovi

Dragarske bumbete Draga Etno suveniri Velika svijeća Ribari Etno udruga Dan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer