• Projekt
  • 16.07.2013.

Donacija presadnica za projekt Vrtovi života

Projekt koji je osmislila Zelena mreža nazvan Vrtovi života, realiziran je prije tri godine u suradnji grada Varaždina, gradske tržnice Varaždin i Razvojne agencije Sjever-DAN.

  • 268
  • 24
  • 0

Cilj ovog projekta je bio osigurati poljoprivredno zemljište - vrtove za proizvodnju povrtnih kultura, nezaposlenim osobama kao i korisnicima socijalne pomoći koji nemaju u privatnom vlasništvu poljoprivredno zemljište. Na taj način im je omogućena proizvodnja povrća za vlastite potrebe i nabava repromaterijala uz pomoć sponzora. Uz angažman direktora gradske tržnice gosp. Predraga Ciglara i dr.sc Miljenka Ernoić iz Razvojne agencije, uz savjete poljoprivredne savjetodavne službe, do nedavno zapušteno i neobrađeno zemljište uz jugozapadnu obilaznicu je trenutno kvalitetno pripremljeno i postavljene su cijevi za navodnjavanje. Uz prekrasne vrtove koje njeguju vrijedne ruke uz puno truda i entuzijazma, nalaze se i kućice za odmor i alat. Proizvodnja svih povrtnih kultura se provodi po principima ekološke proizvodnje uz upotrebu biljnih pripravaka i sadnju korisnih biljaka u trakama.

Na inicijativu OPG-a Cafuk Zdravko 11. srpnja 2013. godine, svim korisnicima vrtova života i članovima udruge Gredica donirano je oko 2500 presadnica povrća (varaždinskog zelja, salatnog zelja, brokula, karfiola i dr.). Kroz ovakve projekte se osim same proizvodnje povrća i rada u prirodi, potiče i bolje korištenje poljoprivrednog zemljišta kao i veća suradnja udruga i poljoprivrednih proizvođača.

Autor: Mara Bogović, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Vrtovi života Presadnice Projekt Poljoprivredno zemljište Udruga Gredica Predraga Ciglar Miljenko Ernoić Razvojna agencija


Partner