Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 02.03.2016. 09:25

Dodatno osnažili kapacitete LAG-ova

Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala radionicu "Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova".

  • 534
  • 96
  • 0

Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala je u Orahovici od 26. - 28. veljače 2016. godine trodnevnu međunarodnu radionicu pod nazivom Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. - 2020.

Na radionici se okupilo 29 LAG-ova sa područja cijele Hrvatske, ali i iz susjednih Slovenije i Srbije, kao i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, fakulteta, udruga te poduzetnika. Radionica je obuhvaćala široku tematiku, a naglasak je prije svega bio na izradi o provedbi lokalne razvojne strategije LAG-ova. LAG Papuk i Grad Orahovica bili su domaćini ovog skupa.

Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala radionicu Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. - 2020.

Susret je započelo posjetom dijela sudionika radionice 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2016. Nakon sajma uputili su se u tvrtku DAM d.o.o. u Lozanu koja je ostvarila EU potporu za svoj IPARD projekt vezano za proizvodnju kamilice.

LAG-ovi rade na definiranju lokalnih razvojnih strategija

Orahovici je sudionike radionice uvodno pozdravio domaćin, gradonačelnik Josip Nemec, a potom je predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Tugomir Majdak održao uvodno predavanje u okviru kojeg se osvrnuo na proteklu uspješnu godinu Mreže te najavio planove i buduće projekte. Uslijedio je posjet PP Orahovici, tvrtki koja je nositelj poljoprivredne proizvodnje na ovom području.

Radionica se održala u trenutku kada LAG-ovi u Hrvatskoj rade na definiranju svojih lokalnih razvojnih strategija, a sadržaj radionice ponudio je brojne teme kao podlogu za kvalitetnu izradu ovih strateških dokumenata na temelju kojih će se realizirati sredstva EU. Tako se govorilo o Mjeri 7, Podmjeri 19.3., evaluaciji lokalne razvojne strategije, iskustvima u izradi i provedbi lokalne razvojne strategije, o važnosti proizvoda sa EU oznakama u razvoju lokalnog tržista i na kraju o prekograničnim i međunarodnim EU fondovima, te općenito o prilikama i mogućnostima za LAG-ove.

Osnažiti kapacitete LAG-ova

Od strane Ministarstva poljoprivrede na radionici su sudjelovala tri predavača: Ivan Ciprijan (voditelj Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja), Karmen Sinković (voditeljica službe za posebne oznake i promidžbu hrane) i Edita Volar Pantić (načelnica sektora za označavanje i kvalitetu hrane). Ostali predavači su bili: Simon Ferjuc (MZORH, Tetida d.o.o.), Aleš Zidar (Društvo za razvoj slovenskoga podeželja), Goran Šoster (LAG Prlekija), Nataša Tramišak (LAG Vuka - Dunav) i Željko Vrbos (Udruga Slavonski med).

U sklopu radionice održana je tiskovna konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali Gradonačelnik Grada Orahovice Josip Nemec, predsjednik MZORH Tugomir Majdak i predstavnik LAG-a Laura Ivan Čupić.

Sadržajan program na večer su upotpunili vitezovi Red vitezova grada Ružice sa svojom predstavom na otvorenom.

Tugomir Majdak, predsjednik Mreže izjavio je priom: "Cilj nam je bio ovom radionicom dodatno osnažiti kapacitete LAG-ova te ostalih važnih lokalnih dionika kako bi uspješno realizirali razvojne strategije, a time i projekte u sljedećem razdoblju do 2020. godine. Mreža za održivi razvoj Hrvatske i ubuduće će svoje aktivnosti i projekte usmjeriti prema kvalitetnijem lokalnom razvoju u ruralnim područjima."

U Hrvatskoj djeluje 61 LAG koji kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske na raspolaganju imaju ukupno 67,5 mil. eura sredstava u razdoblju 2014. - 2020., što iznosi 3% od ukupno raspoloživih EU sredstava kroz ovaj Program.


Tagovi

Mreža za održivi razvoj Hrvatske LAG Tugomir Majdak Josip Nemec PP Orahovica Ivan Ciprijan Edita Volar Pantić Karmen Sinković Simon Ferjuc Aleš Zidar Goran Šoster Nataša Tramišak Željko Vrbos


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?