Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 26.02.2009.

Dodatnim ulaganjem do velikog povrata u voćarstvu

Klaster“Slavonska jabuka” u Tenji organizirao radionicu o zimskoj rezidbi jabuka

  • 1.719
  • 84
  • 0

Nizom mjera koje je sufinancirala Osječko-baranjska županija u području poljoprivrede, tijekom proteklih pet godina otvorena su brojna radna mjesta. Jedan od naših ciljeva bio je i pomoći pri podizanju većeg broja novih voćnjaka. Do sada je već zasađeno novih 3.000 ha voćnjaka. Sada nam predstoji otvaranje preradbenih kapaciteta, pakirnica, hladnjača i slično. Izjavio je to, između ostalog, župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo na jučerašnjoj radionici o zimskoj rezidbi jabuka koju su organizirali Klaster “Slavonska jabuka” i Poljoprivredna savjetodavna služba Osječko-baranjske županije.

Bubalo je naglasio i da je od iznimnog značenja udruživanje voćara s ciljem lakšeg nastupa na tržištu, ali i održavanja ovakvih ili sličnih edukacija. - Jedan od osnovnih ciljeva je znanje struke podijeliti s proizvođačima, a radionice su upravo mjesto za to - rekao je Bubalo.

Važna edukacija voćara

Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Željko Kraljičak dodao je kako sada već postoji određen broj voćara koji je educiran za rezidbu jabuka, međutim, kako se sadi sve više i ostalih voćnih vrsta, nužno je osigurati stručne osobe za rezidbu ostalih vrsta. Budući da je, kako je naveo Kraljičak, pravilna rezidba voćaka prvi korak do kvalitetnog uroda, ali i jamstvo zaštite uloženih sredstava u voćnjake, Županija će, ako postoji potreba, sufinancirati edukaciju voćara.

Zasluga županije

Predsjednik Klastera “Slavonska jabuka” Stjepan Zorić istaknuo je da edukacije voćara organiziraju tijekom cijele godine, a dodao je i da je odaziv velik. - Zasluge za tako brz razvoj voćarstva na ovim prostorima najviše ima Županija, koja je prepoznala voćarstvo kao granu proizvodnje što otvara nova radna mjesta. Otvaranje novih radnih mjesta u voćarstvu trenutno je i najjeftinije - rekao je Zorić, te dodao kako još uvijek postoji problem s plasmanom proizvoda jer Hrvatska nema, kao neke druge zemlje, uređeno tržište. Stoga se voćari, kao i Antun Cerenko, koji ima oko 15 ha pod jabukama, snalaze kako znaju, a mnogo očekuju od najave gradnje hladnjače kapaciteta 2.500 tona na prostoru Regionalne veletržnice Osijek, koja bi, na neki način, pridonijela stabilizaciji tržišta.

Klaster “Slavonska jabuka”, koji okuplja 50 voćara i koji je osnovan pomoću sredstava Programa CARDS 2004, stvorio je i svoj prepoznatljiv brand jabuke “dika” jer, kako ističu, i ta bi prepoznatljivost trebala osigurati mjesto na tržištu.

Autor: Zdenka RUPČIĆ


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Jabuka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se odr... Više [+]