• Slavonika
  • 08.03.2017. 13:30

Do 2020. hrvatski proizvođač u rangu austrijskog?

"Planiramo objaviti 50 natječaja vrijednih 500 milijuna eura ove godine, a s time možemo biti bolji od Austrijanaca i Nijemaca, no da bi to bilo tako, svi trebamo biti korektni jedni prema drugima i smanjiti malverzaciju."

  • 4.925
  • 283
  • 0

Jučer je u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano otvorio 2. nacionalnu poljoprivrednu konferenciju "Slavoniku" u organizaciji Udruge "Zemlja i ljudi" ispred koje se okupljenima obratio predsjednik Udruge, Miroslav Kovač.

Neka hrvatska poljoprivreda bude naš ponos

"Uzimajući u obzir da je moto 2. nacionalne poljoprivredne konferencije inspirirati poljoprivredu, žao mi je što nam financijska sredstva i vrijeme ne dozvoljavaju da na istoj raspravljamo o svim poljoprivrednim temama jer Hrvatskoj poljoprivredi trebaju promjene. Suočavamo se s jednim od ključnih izazova, a to je komasacija.

Isto tako, poljoprivredi, kao ekonomskoj grani još uvijek nedostaje praktična grana, odnosno grana povezivanja plave i zelene Hrvatske. U skladu su navedenog, zanemareni i nacionalni interesi, te upravo stoga, ovim putem, šaljem poruku sadašnjim i budućim poljoprivrednicima - mijenjajte se! Vjerujem da ćemo ovom konferencijom poslati poruku da hrvatska poljoprivreda bude ono što treba biti, ponos", priča Miroslav Kovač, predsjednik Udruge zemlja i ljudi.

Šišljagić: nemojmo dozvoliti uvoz tuđe nekvalitete

"Slavonija i Baranja žive od poljoprivrede i proizvodnje hrane. Nemojmo dozvoliti uvoz raznoraznog smeća i varanje naših kupaca jer možemo biti ponosni na ono što proizvodimo."

Romić: sjednimo za isti stol i stavimo ruke na isti, a ne ispod njega

"Premda Hrvatska ima svoje resurse (struku (ljudske resurse), tla i vode), problemi u poljoprivredi su bremeniti i vertikalno i horizontalno. Govoreći o ljudskim resursima, svi trebamo sjesti za isti stol i staviti ruke na isti, a ne ispod njega. Na žalost, kod nas se puno ruku nalazi ispod stola, što dobro nije, stoga sjednimo za jedan stol i stavimo ruke na isti", poručuje Davor Romić nakon kojeg je zastupnica Europskog parlamenta, Marijana Petir poručila da 2,4 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja treba doći u prave ruke, u ruke obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Marijana Petir: Hrvatska je jaka onoliko koliko je jaka svaka njezina regija

"Moramo otkloniti prepreke koje su ispred nas, a njih, na žalost, imamo puno. Trebamo stati na kraj svima onima koji izazivaju nered. Postignimo zajedništvom sve samo da mladi nastave živjeti u Slavoniji gdje će čuvati svoje ognjište i Slavoniju jer Hrvatska je jaka onoliko koliko je jaka svaka njezina regija. Hrvatska je jaka onoliko koliko je jaka Slavoniji, stoga učinimo sve da Hrvatska i Slavonija budu opet jake."

Tomislav Tolušić: Hrvatski poljoprivrednik može biti u rangu austrijskog ili njemačkog

"Želim svima vama da budete vrhunski poljoprivrednici, da imate svoje farme, da ste menadžeri u nekim od poljoprivrednih tvrtki, te da stanje koje stječete nije znanje koje stječete bez veze. Hrvatska poljoprivreda nekoć je bila ponosna, a danas bi se dalo razgovarati da li je, no uvjeren sam da hrvatski poljoprivrednik do 2020. može biti u rangu ili vrlo blizu ranga austrijskog ili njemačkog poljoprivrednika. Planiramo objaviti 50 natječaja vrijednih 500 milijuna eura ove godine, a s time možemo biti bolji od Austrijanaca i Nijemaca, no da bi to bilo tako, svi trebamo biti korektni jedni prema drugima i smanjiti malverzaciju."


Fotoprilog


Tagovi

Slavonika Tomislav Tolušić Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Članovi OptiTech kluba, ostvarite popuste na vrijeme!

Syngenta Agro svake godine nagrađuje vjernost članova OptiTech Kluba. Pošaljite na vrijeme račune za Syngentina sredstva za zaštitu bilja i Syngentino sjeme kukuruza. Bli...

Pročitaj cijelu bilješku