Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.02.2009.

Dani masline 09 - Zadar

Polovica prijavljenih ulja - ekstra djevičanska

Foto: Zvonko Kucelin
  • 1.046
  • 51
  • 0

Zadarska županija ulaže mnogo u unapređivanje maslinarstva. U zadnjih pet godina sufinancirali smo nabavu 250.000 sadnica, pokrećemo projekte navodnjavanja, sufinanciramo premije osiguranja, troškove ekološke proizvodnje. Podupiremo rad zadruga i udruga te sredstva namijenjena njima neće se smanjivati, rekao je zadarski dožupan Đani Bunja na otvaranju 11. po redu Dana masline jučer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu.

Organizator Dana masline je Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uz pokroviteljstvo Zadarske županije, Grada Zadra, Grada Benkovca, Grada Biograda na Moru i TZ Zadra.

Tijekom jučerašnjeg dana održana su predavanja na teme uz maslinarstvo i prehrambenu i nutritivnu vrijednost maslinovog ulja. Danas se Dani masline sele u Malu dvoranu SC Višnjik gdje će se smjestiti izložbeno-prodajni sajam, održavati stručna predavanja, degustacija ulja za sve zainteresirane i proglašenje pobjednika koje je planirano u 17 sati. Među brojnim izloženim uljima na sajmu će biti i ulje Bože Šaltića iz Barija u Crnoj Gori.

Podsjetimo da je na ovogodišnje Dane masline prijavljeno 389 uzoraka maslinova ulja iz svih jadranskih županija. Analiza je pokazala da je pedeset posto prijavljenih ulja ekstra djevičanske kvalitete, dvadeset i tri posto djevičanske kvalitete, a dvadeset i sedam posto su lampante, što znači da su nejestiva, dok se kemijski ne tretiraju.

PODIGNUTO 700 HEKTARA MASLINIKA

Prisutnima se jučer obratio i ravnatelj HZPSS Zdravko Bušić.

- Projektom podizanja trajnih nasada Vlada RH planira na jadranskoj obali podignuti 5.500 hektara maslinika. U Zadarskoj županiji smo već podigli 700 hektara. Novi maslinici se uspješno podižu na šumskim zemljištima za što se najbolji primjeri vide u općinama Stankovci i Polača.

Piše: Ante Vidović; Foto: Zvonko Kucelin


Izvori

Zadarski list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?