Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.12.2008.

Dani mandarina u Opuzenu

Održan stručni skup na temu MANDARINE U DOLINI NERERVE

  • 1.683
  • 81
  • 0

U organizaciji HZPSS Dubrovačko-neretvanske županije, dana 13. prosinca 2008. godine u 10 sati u Gradskoj vijećnici u Opuzenu u cilju obilježavanja tradicije u Neretvanskoj dolini održao se stručni skup na temu »MANDARINE U DOLINI NERERVE«. Na skupu su sudjelovali predstavnici otkupljivača mandarina, članovi Udruge mandarina - proizvođači i kolege agronomi.

Na početku programa skupu se obratio dr. sc. Ante Biško ravnatelj Zavoda za voćarstvo u Zagrebu sa temom «Izmjene u sustavu tržišnih normi voćnih vrsta u 2009 godini«.Uvaženi gost iskreno i sažeto izložio je što nas to čeka u 2009-toj godini. Zatim se Ljiljana Mustapić kratko osvrnula na uporabu zaštitnih sredstava u proizvodnji mandarina. Kao posebno veliki problem nameće se još uvijek uporaba nedozvoljenih pesticida. Svjesni smo činjenice da zabranjeni jaki insekticidi kao takovi nemaju adekvatnu zamjenu pa se još uvijek koriste stare zalihe. Mandarina je jedino voće u Republici Hrvatskoj koje zadovoljava potrebe domaćeg tržišta i IZVOZ JE NEIZBJEŽAN.

Porastom proizvodnje mandarina se izvozi sve više na tržište Europske unije, gdje se zadnjih godina jako pooštrila situacija vezana uz analize plodova i moguće ostatke pesticida u plodovima. Danas zemlje EU-je imaju mogućnosti i provode takve analize na pesticide da mogu naći ostatke i produkte nekog sredstva koje je bilo korišteno unatrag 4-5 mjeseci. Od ove godine mandarine se izvoze na jako zahtjevno Englesko tržište i naše mandarine analizirane su na 210 aktivnih tvari, do sada je sve dobro prošlo, što ne mora značiti da će i ubuduće. Svi nazočni sa posebnom pozornošću slušali su izlaganje, nakon kojeg se razvila rasprava u kojoj su sudjelovali svi prosutni. Nakon rasprave doneseni su određeni zaključci i prijedlozi:

  • Smijemo koristiti samo sredstva koja su za tu namjenu registrirana u republici Hrvatskoj
  • Proizvodi namijenjeni za izvoz moraju biti usklađeni sa normama Evropske unije-tu postoje različite regulative od kojih su dvije osnovne, a to su ANEX 1 - to je lista dozvoljenih aktivnih tvari i MRL LISTA - minimum rezidue level.
  • Ono što ide u izvoz s oznakom certifikata (EUREPGAP-GLOBALGAP) mora sadržavati
  • preciznu listu sredstava sa kojima je prskano i ništa mimo toga.

Svi moramo vrlo ozbiljno shvatiti ovu problematiku i ZAJEDNO i agronomi -struka, i proizvođači i Udruga mandarina i otkupljivači preuzeti odgovornost svatko za sebe.

Još uvijek, kao da nismo svjesni činjenice da se samo u našoj regiji proizvodi to zaista zlatno voće i umjesto da od mandarina napravimo BREND mi jednostavno ne prepoznajemo tu neprocjenjivu vrijednost.

Ovim stručnim skupom namjera nam je bila da konstruktivnim dijalogom svih sudionika damo svoj doprinos i donesemo zaključke kojima ćemo, nadam se pomoći da mandarina postane pravi brend doline Neretve što po svojoj posebnosti i važnosti i zaslužuje.

Odsjek HZPSSa, Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić,dipl. inž. agr. - stručni savjetnik za održivu i ekološku poljoprivredu
Moderator stručnog skupa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Po uzoru na europske kolege i poljoprivrednici iz susjedne Slovenije izašli su traktorima na ulice. Kako pišu tamošnji mediji, zauzeli su parkirališta i nogostupe celjskog sajmišta i to u vrijeme kada se održava sajam Agritech 2024. Na pros... Više [+]