Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastronomija
  • 22.11.2013. 08:45

Dani jadranskih lignji

Za sve ljubitelje jadranskih specijaliteta - Dani jadranskih lignji

  • 203
  • 15
  • 0

Na manifestaciji Dani jadranskih lignji, koja će se održavati od 01. prosinca 2013. do 06. siječnja 2014. godine, brojni gurmani će se uvjeriti da je hrvatska lignja uistinu slastan zalogaj.

Manifestacija će se održavati u ugostiteljskim objektima diljem sjeverozapadne Istre, počevši od Buja, Novigrada, Brtonigla pa sve do Umaga.

Restorani će u navedenom razdoblju, po povoljnijim cijenama, nuditi menije na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.

Ova gurmanska manifestacija, osim što predstavlja dodatni motiv za posjet sjeverozapadnoj Istri tijekom božićnih blagdana, nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se love upravo u zimskom periodu. Na taj način, s jedne strane, potiče se jačanje svijesti o vrijednosti ove visoko nutritivne namirnice u kuhinji, dok se s druge strane ugostitelji motiviraju da osmisle nove, kreativne recepte na bazi tog prekrasnog morskog dara.

Lignje imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.

Posebno su cijenjene one koje su umjesto mrežom ulovljene posebnom udicom, tzv. peškafondom. Gostima se želi skrenuti pažnja i na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih. Iako je tržište preplavljeno potonjima, prve su daleko kvalitetnije polazište za kulinarske pothvate.

Stoga, ne propustite kušati jadranske lignje, jednu od istaknutih delicija bogate istarske trpeze.

Photo: coloursofistria.com


Tagovi

Jadranske lignje Istra Vino Maslinovo ulje Buje Novigrad Umag Hrvatska lignja


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]