• Gastro manifestacija
  • 03.03.2015. 15:15

Dani istarskih šparuga

Manifestacija "Dani istarskih šparuga" održat će se od 23.ožujka do 15.svibnja u restoranima sjeverozapadne Istre.

Foto: coloursofistria.com
  • 96
  • 7
  • 0

Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima sjeverozapadne Istre.

Osmi Dani istarskih šparuga tijekom ožujka, travnja i svibnja omogućit će istinskim "šparogurmanima" uživanje u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta.

Šparoga jedna od najcjenjenih kultura u Istri

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.

Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.

Šparoge kao lijek, ali i afrodizijak

Divlje šparoge sadrže svu punoću gorkastog okusa pa će sljubljene uz svježe autohtone istarske namirnice izazvati pravu eksploziju aroma za znalačko nepce.

Hrana, lijek, afrodizijak... Ne čudi što je ovoj namirnici posvećena čitava manifestacija.

Već nakon prvog posjeta poželjet ćete isprobati baš sve na prestižnoj listi restorana i konoba koji su domaćini Dana istarskih šparuga.

Pozivamo Vas da posjetite sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana istarskih šparuga i uživate u svim delicijama spravljenih na bazi šparoge uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara.

Foto: coloursofistria.com


Tagovi

Šparoge Istra Restorani Gastro ponuda Samonikle kulture


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prilici temperaturi - valja se dobro ugrijati izvana i iznutra 😉