Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 12.03.2009.

Danci najbolje proizvode organsku hranu

Biofach, Nuernberg - Danska ogledna zemlja u proizvodnji organske hrane u 2009

  • 675
  • 33
  • 0

Najveći svjetski sajam organske hrane BIOFACH koji je održan u njemačkom gradu Nuernbergu proglasio je Dansku za oglednu zemlju u proizvodnji organske hrane u 2009.

Na njemačkom sajmu, koji je ove godine okupio 2700 izlagača iz 124 zemalja i zabilježio rekordan broj od preko 50 tisuća posjetitelja, Dansku, koja je u Europi poznata po proizvodnji i izvozu ekološki zdrave hrane, predstavljalo je 40 proizvođača, a nazočna je bila i ministrica poljoprivrede i ribarstva Eva Kjaer Hansen.

Danski proizvodači mogu nakon ovog priznanja očekivati rast izvoza prirodno uzgojene hrane na svjetsko tržište koje bilježi zamjetan porast potražnje kod kupaca hrane organske proizvodnje, ističu čelnici danske udruge Organic Denmark.

Danski izvoz ekološke hrane porastao je za 73 posto u razdoblju između 2006. i 2007. Na organsku proizvodnju, bez pesticida i umjetnih gnojiva, otpada šest posto ukupne proizvodnje hrane i promet je u 2007. dosegnuo 480 milijuna eura, podaci su danske udruge.

Na danskom su tržištu najzastupljeniji proizvodi iz organskog uzgoja voće i povrće, jaja i mliječni proizvodi. Gotovo svi supermarketi imaju vlastite organske ili bio marke, a kupci često kupuju organski uzgojene prehrambene proizvode.


Izvori

Jutarnji list