• Dan polja
  • 17.07.2013.

Dan polja primjene multikraft efektivnih mikroorganizama u poljoprivredi

Na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta u Osijeku održan je Dan primjene Multikraft efektivnih mikroorganizama u poljoprivredi

Foto: Stock.xchng
  • 260
  • 25
  • 0

Na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta u Osijeku 12. srpnja 2013. održan je Dan primjene Multikraft efektivnih mikroorganizama u poljoprivredi u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom.

Prikazani su pokusi potpuno novog načina korištenja korisnih mikroorganizama koju proizvodi tvrtka Multikraft iz Austrije, već dugi niz godina, a distribucijski centar je u Valpovu. Ovi mikroorganizmi, pripravak Em aktiv u tlu stimulira razvoj korijena i lakše iskorištavanje hranjiva uz poboljšanje kemijskih i fizikalnih svojstava tla. Važno je da ovi mikroorganizmi razgrađuju rezidue pesticida i teške metale. Izrazito je djelovanje na povećanu kvalitetu plodova svih uzgajanih kultura. Uporaba pripravaka na bazi efektivnih mikroorganizama zasniva se na tretmanima tla, sjemena i sadnog materijala, što se moglo vidjeti na pokusnom polju. Em aktiv nema karencu i nije otrovan za čovjeka i životinju.

Ova tehnologija koja je prijateljska prema okolišu, lagana je za primjenu, jer ne traži posebno predznanje proizvođača, značajno može smanjiti proizvodne troškove na gnojivima i zaštitnim sredstvima, te osigurati stabilnu i profitabilnu proizvodnju na duži rok.

Ekonomski pokazatelji na primjeru pokusa s pšenicom, mr. sc. Darko Grgić

Parametar
Kontrola
Mem tretman
Prinos t/ha
7,380
7,930
Prihodkn/ha
10.701,00
11.498,50
Razlika kn/ha
0,00
+ 797.50
Trošak mem kn
0,00
- 183,50
Dobit mem kn
0,00
+ 613,90

Autor: Vesna Petrov, dipl. ing. agr., Foto: Stock.xchng


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Dan polja Karenca Mikroorganizmi Plod


Partner