Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni institut Osijek
  • 16.06.2014. 19:00

Dan polja Poljoprivrednog instituta Osijek

Pravilnim izborom zaštitnih sredstava i kvalitetnog sjemena poljoprivrednici mogu izbjeći brojne probleme, a Poljoprivredni institut Osijek konstantno radi na usavršavaju sortimenta

  • 252
  • 10
  • 0

U Osijeku je održan Dan polja Poljoprivrednog instituta Osijek, čije je sjeme pšenice na hrvatskim poljima zastupljeno sa visokih 60% dok je kod ječma taj postotak veći od 70%. Godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU Poljoprivredni institut otvorio je i vrata europskog tržišta, pa je po prvi puta u 136 godina dugoj povijesti Institut uspio izvesti i sjeme ozime pšenice u Veliku Britaniju.

Ravnatelj Poljoprivrednog instituta, Zvonimir Zdunić rekao je: "Otvorili smo nova tržišta u Slovačkoj, Rumunjskoj, standardna tržišta Balkana, Bliskog istoka, Turske, a pokušava se doći i do Jordana, pa preko njega do iračkog tržišta. Razgovara se i o zemljama Afrike za koje postoje određeni kontakti."

U Hrvatskoj najzastupljenije sorte pšenice – Srpanjka, Lucija i Katarina!

U Hrvatskoj su najzastupljenije tri sorte pšenice, a to su Srpanjka, Lucija i Katarina. "Svrha je Dana polja okupiti poljoprivredne proizvođače da se upoznaju s novim sortama te vide u polju kako se vodi vrhunska proizvodnja, a sve kako bi na jesen znali izabrati njabolje sorte za svoje površine." rekao je Georg Drezner.

Alojzije Lalić, također s Poljoprivrednog instituta, istaknuo je kako je blaga zima pogodovala razvoju ječma i ranoj pojavi bolesti koja se javila već u veljači te se nastavila širiti u ožujku i travnju. Dodaje da "pravilnim izborom zaštitnih sredstava i kvalitetnog sjemena poljoprivrednici mogu izbjeći brojne probleme, a Institut konstantno radi na usavršavaju sortimenta. Oplemenjivanjem se nastoji dobiti bolja sorta kako urodom zrna, tako i kvalitetom, a cilj je uvijek dobiti sortu bolju od postojeće. Ječam se u Hrvatskoj najviše koristi za potrebe stočarstva, za slad i pivo dok se manje koristi za potrebe ljudske prehrane. Institut je u posljednje vrijeme radio i na golozrnom ječmu, za potrebe ljudske ishrane, sa povećanim sadržajem beta glukana. Za cijeli proces dobivanja jedne sorte potrebno je više od 10 godina."

Zdunić je na kraju još dodao kako je Poljoprivredni institut Osijek kroz protekla desetljeća pokazao da se znanost i proizvodnja potiču, a ne potiru, te da Institut omogućava hrvatskim distributerima i proizvođačima da dođu do našeg vrhunskog sjemena po pristupačnim cijenama. "Znanost i primjena, transfer tehnologije, bilo proizvodnje sjemena, bilo znanstveno istraživačkog rada u praksu, jedna je od misija Instituta."


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni institut Osijek Zvonimir Zdunić Georg Drezner Alozije Lalić Dan polja Pšenica Ječam


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com