• Poljoprivreda
  • 24.02.2009.

Dalibor Jerić prvak Povenjaka 2009

Tradicionalna smotra maslinara

  • 669
  • 33
  • 0

U omiškom hotelu “Brzet” održana je treća po redu manifestacija ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinova ulja te četvrta manifestacija ocjenjivanja konzerviranih maslina na domaći način “Povenjak 2009.”.

Ove godine 89 posto uzoraka zadovoljilo je kriterije ekstra djevičanskoga maslinova ulja, dok je u 2008. to ispunilo 63 posto. Od ukupnoga broja dostavljenih uzoraka 52 posto osvojilo je zlatne medalje, 20 srebrne, 6 brončane, a 6 posto je zaslužilo diplome ekstra djevičanskoga maslinova ulja.

Od četiri najbolja ulja, tri su iz Dalmacije, a jedno iz Istre. Ovogodišnji prvak konzerviranih maslina na domaći način po treći put je Jasna Fistonić iz Piska, a prvak “Povenjaka 2009.” za ekstra djevičansko maslinovo ulje Dalibor Jerić iz Gata, s ukupno 99,1 bodom.

Senzorski analitičari iz Zadra održali su prezentaciju ocjenjivanja kvalitete maslinova ulja, prvenstveno ocjenjivačima udruge koji rade na ocjenjivanju ulja u ugostiteljskim objektima širom Hrvatske. Spomenutu prezentaciju vodio je Dragutin Pjelik iz Biograda, pobudivši veliko zanimanje ne samo ocjenjivača udruge, nego i građana koji su nazočili degustaciji maslinovih ulja i konzerviranih maslina.

Dodijeljena su i priznanja za najkvalitetnije posluženo maslinovo ulje među ocijenjenim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj, a pehar i diploma pripali su konobi “Joskan” iz Omiša. Uručena je i diploma za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje po kriterijima ove manifestacije, a uzeto iz trgovine, koja je pripala “Zvijezdi” d.d. Zagreb.

Priznanje je osvojila i uljara “Orgula” iz Marušića za najviše dobivenih zlatnih medalja za ulja čije su masline prerađene u toj uljari. Maslinari su nastavili druženje uz prigodni kulturno-umjetnički program i večeru.

N. Tomasović / EPEHA


Izvori

Slobodna dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mislim da sam našla uzrok svog imuniteta na koronu 😅 (1997. godina, malo selo i klanje kokoša).