• Čevljanska korida
  • 22.06.2019. 15:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donje Selo, Ilijaš

Čevljanska korida je najveća na Balkanu - ove godine brine o ekologiji

U svom programu Čevljanska korida sadrži veliki broj tradicionalnih disciplina. Bosansko narodno kolo, bacanje kamena s ramena, trke pješaka, nastup KUD-ova, raznovrstan glazbeni program, i, kao pečat na sve, tradicionalne borbe bikova.

Foto: Depositphotos/alexeys
  • 737
  • 50
  • 0

Na Čevljanskom polju, u susjednoj Bosni i Hercegovini, u nedjelju, 28. srpnja, bit će održana 72. tradicionalna korida, na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetitelja.

Besim Gljiva, predsjednik upravnog i organizacijsko odbora ove tradicionalne manifestacije, vjeruje da će se i ove godine okupiti približan broj domaćih, ali i gostiju iz cijele regije.

"I ove godine Čevljansko polje, na radost brojnih, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Organizacija zahtjeva puno formalno-pravnih priprema, kao i tehničke organizacije. Nije nimalo lako sve organizirati na površini od 15 hektara isključivo privatnog zemljišta u općini Ilijaš, a da na kraju svi odu veseli i nasmijani. Znate koliko je teško organizirati svadbu od 300 gostiju, a zamislite kada brinete o 50.000 ljudi. Ove godine će naglasak biti na ekološkom aspektu, kako bi se sačuvao sam prostor i okolina gdje se održava manifestacija. Čevljanovići su prerasli u svojevrsnu turističku atrakciju, i kao takvi su poznati širom Europe", kaže Besim Gljiva koji ističe veliko zalaganje članova udruženja Tradicionalna Čevljanska korida, koje je organizator cijele manifestacije.

Alfa i omega Čevljanske koride ističe da je cilj same manifestacije prije svega da se sačuva kultura i tradicija naroda sa šireg prostora BiH, navodi Ilijaš.info

"U svom programu Čevljanska korida sadrži veliki broj tradicionalnih disciplina. Bosansko narodno kolo, bacanje kamena s ramena, trke pješaka, nastup KUD-ova, raznovrstan glazbeni program, i, kao pečat na sve, tradicionalne borbe bikova. Na Čevljanovićima nastupaju samo najbolji bikovi s prostora BiH i šire, a sve u skladu s pravilnikom Državnog ureda za veterinarstvo BiH. U subotu, 27. srpnja, bit će održan pripremni dio programa s turnirom u malom nogometu i polufinalnim borbama bikova. Ostale detalje ćemo objaviti u narednom periodu, kako budu tekle pripreme. Dobro nam došli", poručuje na kraju Besim Gljiva.


Tagovi

Čevljanska korida Borba bikova Besim gljiva Tradicija Ekologija Kamena s ramena


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi