Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi hrvatskog sela
  • 16.03.2018. 18:00

Čak 60 proizvođača na Proizvodima hrvatskog sela: Kad našim sugrađanima bude bolje, bit će i nama

Šezdesetak proizvođača iz cijele Hrvatske umjesto u Boćarskom domu, svoje mjesto su ove godine našli u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

Foto: Ivana Jurišić
  • 507
  • 57
  • 0

Šezdesetak proizvođača iz cijele Hrvatske umjesto u Boćarskom domu, svoje mjesto su ove godine našli u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu. Proizvođači su se i ove godine na već 17. sajmu Proizvodi hrvatskog sela predstavili tradicijskim prehrambenim proizvodima i pićima, pa su tako okupljeni mogli kupiti i kušati vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode.

Velika gužva stvorila se na štandu na kojem je Ivanka Martinčić prodavala kalnički kravlji sir: "Ljudi jako vole sireve s začinima, a kako mi imamo jedan s četiri vrste začina, sve brzo ode." Na manifestaciju je došao i Danijel Pišpek iz Globočeca Ludbreškog koji se kupcima predstavio s proizvodima od aronije: "Prošlo je već deset godina otkako smo otvorili svoj OPG, a 11 otkako smo zasadili prve sadnice aronije“, priča Danijel.

Aronija, bučino ulje, kravlji sir

"Imamo ekološki certifikat, a aroniju smo zasadili na 1 ha zemlje“. Kupci na njegovom štandu mogu kupiti pekmeze, čajeve i sok od aronije. Pitamo Danijela kako ide prodaja: "Mogu reći da smo zadovoljni. Bilo bi i bolje da je kupovna moć stanovništva veća jer je ljudima teško dati 60 kuna za litru soka od aronije, bez obzira koliko je on zdrav, ali zadovoljni smo. Dogovaramo suradnju s nekim ljekarnama iz Austrije, pa bi se naši proizvodi uskoro mogli naći i izvan granica naše države".

Danijel Pišpek predstavio se proizvodima od aronije

I ove godine manifestaciju je posjetio veliki broj proizvođača bučinog ulja. Jedan od njih je i Mirko Lastavec iz Ludbrega koji se proizvodnjom bučinog ulja bavi već 26 godina: "U ovih nešto više od četvrt stoljeća to je postao pravi obiteljski posao. Prije smo radili sve i svašta, ali sada smo se okrenuli samo bučama“, kaže Mirko koji zajedno s obitelji obrađuje nešto više od 6,5 ha zemlje. O kvaliteti njegovog ulja dovoljno govore brojne nagrade poput srebrne medalje na 6. Izložbi bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske.

"Imamo kupce iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Slavonije, a slali smo ga i izvan granice Lijepe naše, najviše u Austriju, Italiju i Njemačku". Proizvodima od aronije se predstavio i OPG Damir Markov iz Đurđevca na čijem štandu se mogu kupiti sokovi i džem od aronije. "Ponosni smo što su naši proizvodi 100 posto prirodni, ne koristimo nikakve dodatke, a aroniju uzgajamo bez uporabe pesticida ili bilo kakvih kemijskih sredstava". Obitelj Markov ima 8,5 ha zemlje, od čega je pet pod voćnjacima. Osim aronije, bave se uzgojem stolnog grožđa, pa tako imaju oko 3.500 trsova. Litra soka na štandu dođe 60 kuna, a osim na sajmu može se kupiti i na njihovom kućnom pragu.

Hit proizvodi od turopoljske svinje

"Dosta šaljemo u restorane na moru za vrijeme sezone, a prodajemo i u Bjelovaru na lokalnoj tržnici“. Iako zadovoljni prodajom, bilo bi im draže da Hrvati imaju više novaca jer su i sami svjesni da je prosječnoj hrvatskoj obitelji teško dati 60 kuna za litru soka. "Kad našim sugrađanima bude bolje, bit će i nama“.

Prvog dana sajma posjetiteljima su predstavljeni tradicijski proizvodi od turopoljske svinje. Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, poznata u Turopolju od ranog srednjeg vijeka. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja, brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt "Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje" koji financira Europska komisija. Sajam koji je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, se može posjetiti danas, sutra i prekosutra od devet do sedamnaest sati, a ulaz je besplatan.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodi hrvatskog sela Sajam Zagreb


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]