Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička ribarstvena politika
  • 15.06.2015. 12:30

Budućnost ribara u RH - konferencija

Kroz dva tematska panela, raspravljat će se i o izazovu ostvarenja konkurentnog, okolišno i gospodarski održivog te društveno odgovornog ribarstva i akvakulture

Foto: http
  • 210
  • 12
  • 0

O značajnim temama za hrvatsko ribarstvo, a posebno o odredbama Zajedničke ribarstvene politike EU te njenom utjecaju na ribarstvo u Republici Hrvatskoj, raspravljat će se na konferenciji u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj 19. lipnja 2015. godine u Hotelu Radisson blu resort u Splitu (Put Trstenika 19), s početkom u 10 sati.

Iz Europskog parlamenta sudjeluju hrvatski zastupnici Tonino Picula (S&D), potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u EP-u, Ruža Tomašić (ECR), članica Odbora za ribarstvo i Davor Škrlec (Zeleni), član Odbora za okoliš. Nadležno ministarstvo poljoprivrede predstavljaju ministar Tihomir Jakovina, koji će održati uvodno izlaganje o izazovima ribarstva u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, zatim pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ante Mišura te voditelj Odjela za morski ribolov Milivoj Zorić.

Uz nadležne institucije i predstavnici udruga

Međunarodnom aspektu konferencije pridonose europski predstavnici Fabrizio Donatella, voditelj sektora u Općoj upravi za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Europske komisije i Lucas Bosser, analitičar međunarodne nevladine organizacije Konferencija perifernih pomorskih regija.

Na konferenciji će također sudjelovati i predstavnici ribarskih udruga i cehova te će ona poslužiti kao platforma za razmjenu mišljenja i iskustava zainteresiranih dionika. Kroz dva tematska panela, među ostalim temama, raspravljat će se i o izazovu ostvarenja konkurentnog, okolišno i gospodarski održivog te društveno odgovornog ribarstva i akvakulture, većoj regionalizaciji i lokalizaciji upravljanja u sektoru, Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo i znanstvenim istraživanjima kao potpori upravljanju ribarstvom.

U drugom dijelu uslijedit će rasprava o malom ribarstvu i utjecaju odredbi Zajedničke ribarstvene politike EU na mali ribolov u RH te ukidanju malog ribolova za osobne potrebe.

Konferencija se održava u Splitu, 19. lipnja 2015. godine, s početkom u 10 sati

Mediteranska perspektiva

Na prvome panelu "Zajednička ribarstvena politika EU: mediteranska perspektiva" koji je na rasporedu od 10:15 do 12:30 sati sudjelovat će, osim već spomenutih zastupnika Škrleca i Tomašić, pomoćnika ministra Mišure te predstavnika Komisije Donatelle i CPRM-a Bossera, također i predstavnica HGK-a dr.sc. Kristina Mišlov te dr.sc. Nedo Vrgoč, direktor Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Na drugome panelu naziva "Malo ribarstvo u Republici Hrvatskoj: status quo i budući razvoj" čije je predviđeno trajanje od 12:45 - 14:30 sati, uz zastupnika Piculu, sudjelovat će i prof. dr. sc. Alen Soldo, profesor na Sveučilišnom odjelu za studij mora Sveučilišta u Splitu, Mato Oberan, predstavnik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore i prof. dr. sc. Josip Faričić, predstavnik Udruge Otočni sabor.

Prvi panel moderirat će novinari Franka Jović Tonkli (HRT) i Hrvoje Krešić (RTL), dok će na drugom ulogu moderatora preuzeti Morana Kasapović (HRT) i Saša Ljubičić (Slobodna Dalmacija).

Kontakt osoba za sve zainteresirane jest Ivan Mikulić, Ured za informiranje EP-a, Zagreb, e-mail: ivan.mikulic@europarl.europa.eu, tel: (+385) 99 271 3026 / (+385) 1 4880 272.

Foto: http://www.haaretz.com


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika Europski parlament Tonino Picula Ruža Tomašić Davor Škrlec Tihomir Jakovina Ante Mišura Milivoj Zorić Europski fond za pomorstvo i ribarstvo Malo ribarstvo


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.