Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2023
  • 28.02.2023. 10:30
  • Brodsko-posavska, Cernik

Bliži se razmjena plemki i sjemenja starih sorti u Cerniku - evo i programa

Osim zaljubljenika iz cijele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.551
  • 229
  • 0

Ovogodišnja razmjena plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica te sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte 2023.“ održat će se u subotu, 4. ožujka u Društvenom domu u Cerniku s početkom u 10 sati.

"Već prema do sada iskazanom zanimanju zaljubljenika u stare sorte, a među kojima ima i sve više mladih, i ove godine očekujemo puno lijepih štandova s bogatom ponudom raznovrsnih sorti, naravno uz ugodna druženja i razgovore te razmjene iskustava", kažu organizatori.

Osim zaljubljenika iz cijele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Evo i programa:

U 10 sati kreće razmjena plemki i sjemenja

Od 12 sati održat će se stručno-edukativna predavanja

  • "Program on farm očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih izvora – suradnja Nacionalne banke gena i poljoprivrednika" –  dipl. ing. agr. Sunčana Pešak, programska koordinatorica Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača i Nacionalne banke gena
  • "Inovativni način poljoprivredne proizvodnje –biodinamička poljoprivreda" – Snježana Pešut Pilon, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede
  • "Kontrola vegetativnog rasta i rodnosti voćaka sa naglaskom na rezidbu" – Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek

Od 14 sati slijedi razmjena poljoprivrednih proizvoda članova Građanske inicijative Snaga Slavonije i predavanje: "Proizvodnja hrane za vlastite potrebe i za potrebe razmjene te marketing i distribucija poljoprivrednih proizvoda" kojeg će održati sveučilišni specijalist ekonomije i vlasnik OPG-a Predrag Livak iz Požege.

Inače, razmjenu plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća organiziraju Udruga vinogradara i voćara Cernik, Općina Cernik i OPG Hudolin iz Dragalića uz potporu Brodsko-posavske županije, Ministarstva poljoprivrede i članica Udruge "Živa zemlja" iz Nove Gradiške.


Tagovi

Cernik Razmjena plemki Stare sorte Program Razmjena sjemena Sačuvajmo stare sorte


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]