Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival traminca
  • 14.05.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Bliži se jubilarni 5. Festival traminca, evo što vas sve očekuje u Iloku

Bogat program najavljen je za ovogodišnji Festival traminca. Organizatori ističu, prijavite se što prije i osigurajte svoje mjesto.

Foto: Festival traminca
  • 1.157
  • 73
  • 0

Jubilarno, 5. izdanje Festivala traminca i ove će se godine 9. i 10. lipnja održati u Iloku, gradiću na istoku Hrvatske koji je zbog odnosa stanovništva prema toj sorti, kao i vrhunskim vinima, s razlogom sinonim za ovo vino. Kako navode organizatori, neki tvrde da je Ilok hrvatski odgovor na francuski Alsace i talijanski Alto Adige, vinske regije koje su na međunarodnoj vinskoj karti najviše i prepoznate upravo po tramincu.

Kao i u prethodnim izdanjima, započet će s gala večerom koju će prirediti splitski kuhar Marko Đurašević, executive chef u tri tamošnja restorana. Šest slijedova hrane bit će sljubljeno sa šest traminaca iločkih vinara odnosno pokazat će njegov gastronomski potencijal koji se izvrsno sljubljuje i s plavom tunom, lignjama na žaru, jakobovim kapicama ili tartarom od kvarnerskog škampa. 

Ponosno najavljuju i gostovanje velikog Michela Ginglingera, koji će se predstaviti s cijelim spektrom svojih vina, među kojima je i traminac koji je na Decanterovom natjecanju u Londonu zavrijedio impresivnih 98 bodova. Michelovo gostovanje bit će tjedan dana ranije, u Osijeku u kafiću Trica.

Radionice će se održati na tri lokacije, a svi gosti bit će prevoženi turističkim vlakićem, od hotela Dunav do vinarije Kast te od Kasta do Starog podruma Iločkih podruma – i natrag.

Navode i da će na njima čak dvije vinarije biti premijerno predstavljene. Riječ je o vinariji Kast iz Iloka te hercegovačkoj senzaciji, K nebu, iz Tomislavgrada, čiji vinogradi se nalaze gotovo na tisuću metara nadmorskoj visini u selu Eminovo.

Vinarija Kutjevo će se pohvaliti s tri arhivska traminca iz 1992., 1991. i 1990. godine, a Iločki podrumi će se u novoobnovljenom Starom podrumu pohvaliti vertikalnim kušanjem iz njihove flagship linije Principovac.

Mladen Papak iz Iloka i Ivan Perković, sirar iz Retkovaca, pokazat će na jednoj od radionica kako se vole kozji sirevi i traminac, kao što će Hrvoje Markovinović iz vinarije Vinar iz Iloka i Stiv Kahlina, vlasnik čokolaterije Taman iz Zagreba, demonstrirati ljubav ovih vina i čokolade.  

U poslijepodnevnim satima će u vrtu hotela Dunav biti upriličena izložba vina na kojoj će se moći kušati oko 70 različitih traminaca, a sve uz glazbu osječkog benda Sing Song Swing. Za goste koji kane doći u Ilok u subotu, 10. lipnja, iz Novog Sada, Osijeka i Zagreba, omogućit će Traminac Express, organizirani dolazak i povratak autobusom po simboličnim cijenama, o čemu će naknadno obavijestiti.

Sve zainteresirane za dolazak i sudjelovanje na gala večeri i radionicama obavještavaju da se jave na vrijeme i rezerviraju svoje mjesto jer zbog kompleksnosti pripreme jela, može nazočiti 70 osoba. Dolazak treba potvrditi na mail: festival.traminca@gmail.com ili se javiti na telefon: +385981747108. Cijena ulaznice za gala večeru je 100 eura,dnevne ulaznice za šest radionica, što obuhvaća i ručak u Starom podrumu, 70 eura, dok za masterclass Michela Ginglingera treba izdvojiti 40 eura.

Detaljnu satnicu Festivala pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Festival traminca Ilok Jubilarni festival Vino traminac Gala večera Radionice Vinarije Izložba vina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]