Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 06.02.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Bliži se 8. Festival maslina u Zagrebu, na ocjenjivanje pristigla 303 uzorka

Dominirat će četiri glavne aktivnosti, ističu organizatori iz udruge Zagrebački maslinarski institut

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 1.489
  • 93
  • 0

Već 8. Festival maslina u Zagrebu održat će se u hotelu Westin 4. i 5. ožujka 2023.

"Dominirat će četiri glavne aktivnosti", ističu organizatori iz udruge Zagrebački maslinarski institut. Kako kažu, riječ je o analizi i ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne gore za što su zaprimili ukupno 303 uzorka.

Druga aktivnost je prodajna izložba maslinovih ulja iz hrvatskih OPG-ova, te prodaja proizvoda koji se koriste u maslinarstvu te drugih kvalitetnih proizvoda koji se lako sljubljuju s maslinovim uljem (sir, vino, lješnjaci, pršut, med...).

Za sve zainteresirane bit će organiziran i stručni skup s  predavanjima iz područja maslinarstva, te zdravstvene i nutritivne vrijednosti maslinova ulja.

"Predavači na Stručnom skupu su uvaženi znanstvenici i stručnjaci sa sveučilišta i instituta iz Splita, Zadra i Zagreba", ističu organizatori. 

Potvrđena su sljedeća izlaganja: dr. sc. Dario Lasić i prof. dr. sc. Jasna Bošnir, NZJZ "dr. Andrija Štampar“, Zagreb: Usporedba parametara kvalitete maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije" prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Endogeni enzimi maslinova ulja, dr. sc. Predrag Vujević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb: Intenzivni uzgoj masline u super gustom sklopu, dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije: Kako maslinovo ulje gubi ljekovita i kvalitetna svojstva?,  doc.dr.sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split: Divlje masline u Hrvatskoj i njihovo maslinovo ulje, dr. sc. Krunoslav Kovačević, prvi predsjednik udruge i sadašnji član Upravnog odbora: 10 Godina djelovanja udruge Zagrebački maslinarski institut – predstavljanje monografije, prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu: Fenoli iz maslinovog ulja kao epigenetski modulatori, dr. sc. Šime Marcelić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru: Utjecaj folijarno primijenjenog sumpora u ljetnom periodu na sastav i kvalitetu maslinova ulja. 

Bit će organizirane i radionice za edukaciju građana o načinu kušanja i prepoznavanja pozitivnih karakteristika ulja, ali i prepoznavanje potencijalnih mana. Također i one za izradu kozmetike i dijetetskih proizvoda na bazi maslinovog ulja i lista masline.

Ulaz je sa sve posjetitelje slobodan, a manifestacija je otvorena u subotu 4. ožujka od 9.00 do 19.00 ili u nedjelju 5. ožujka 9.00 do 18.00 sati.

Inače, ovaj događaj organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.


Tagovi

Festival maslina Maslinova ulja Masline Hrana Maslinarski institut Stručna predavanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.