Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boškarin
  • 23.07.2022. 12:00
  • Istarska, Kanfanar

Bliži se 32. Jakovlja i smotra istarskih volova - evo što vas očekuje

Očekuje se sudjelovanje 20 volova koji dolaze iz cijele Istre, a birat će se oni najljepši, najposlušniji i najteži.

Foto: Waves komunikacije
  • 463
  • 77
  • 0

Zadnji vikend u srpnju u Kanfanaru se tradicionalno održava manifestacija Jakovlja i Smotra istarskih volova.

Općina Kanfanar već više od 30 godina potiče uzgoj ovih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najbolji boškarini.

Ove se godine očekuje sudjelovanje 20 volova koji dolaze s područja cijelog poluotoka. Naime, stručna će komisija procjenjivati ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnine, što uključuje izgled rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije.

Pobjednici u tri kategorije

Osim najljepšeg, birat će se i najposlušniji boškarin, a posebno zanimljiva kategorija bit će ona biranja najtežeg vola, u kojoj su posljednjih godina obarani rekordi. Naime, prošle je godine najteži bio čak 1.380 kg, što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u tamošnjim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača.

Inače, ovaj je vol jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Autohtona je, visoko ugrožena i zaštićena pasmina goveda.

Što vas sve očekuje?

Nakon službenog otvorenja smotre izlagači će sa svojim životinjama krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom započeti i proglašenje pobjednika.

Uvod u subotnji dan Jakovlja bit će u petak 29. srpnja kada će se u Parku održati večer etno i ljubavnih šansona Bruna Krajcara.

Program se nastavlja u subotu 30. srpnja kada kreće rekreativna biciklijada Kanfanarštinom, a slijedi misa u čast svetoga Jakovlja te sajam lokalnih proizvoda u Parku istarskog vola, na kojemu će posjetitelji moći kušati i kupiti domaće proizvode i suvenire lokalnih proizvođača.

Na istom će se mjestu moći pogledati i izložbu lokalnih fotografa na temu Kanfanara i Jakovlja, a centralni dio subotnjeg programa kreće u 18 sati kada će se svečano otvoriti 32. smotra istarskih volova.

Nju će nastupima obogatiti Kulturno-umjetničko društvo Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata i rovinjska limena glazba, koji će i predvoditi povorku volova oko prostora Parka istarskog vola.

Nakon završetka smotre, Jakovlja se u Kanfanaru nastavlja zabavnim programom, uz nastupe Maura Staraja i La Bande te Marka Škugora.

Evo i programa:

Petak 29.7.

  • 20:00 h - Bruno Krajcar: Večer etno i ljubavnih šansona (Park istarskog vola)

Subota 30.7.

  • 09:30 h - Rekreativna biciklijada
  • 11:00 h - Sveta misa
  • 16:00 h - Sajam lokalnih proizvoda (Park istarskog vola)
  • 18:00 h - Smotra istarskih volova
  • 21:00 h - Zabavni program: Mauro Staraj & La Banda i Marko Škugor

Tagovi

Boškarin Smotra Istarski volovi Jakovlje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]