Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 25.03.2015. 11:30

Bjelovarski sajam - šansa za konkurentnost!

Sajam je prilika za razmjenu iskustava s poljoprivrednicima iz susjednih zemalja i Europske unije kroz mjere koje se odnose na razvoj ruralnih područja te poljoprivrednicima daje šansu da budu konkurentni.

  • 55
  • 14
  • 0

Četverodnevni 18. međunarodni proljetni sajam u Gudovcu kod Bjelovaru, koji se prvi put održavao četiri dana, od 19. do 22. ožujka, je 20. ožujka otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prvi dan sajma je bio namijenjen izlagačima i sljedeći dan školama i obiteljima. Proljetni sajam u Gudovcu je poljoprivrednog, gospodarskog i obrtničkog karaktera, a svake godine bilježi rast u broju izlagača i posjetitelja. To je najveća manifestacija poljoprivrednog tipa na ovom području.

U Gudovcu se predstavilo 400 izlagača iz osam zemalja svijeta i Hrvatske, po prvi put iz Litve. Iz daruvarskog kraja je prisustvovalo nekoliko tvrtki, među njima i Poljodar-tim, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Adele Jareš, Miroslava Štefanovića, Vitomira Bileka i udruge vinara i vinogradara. Sajam je posjetilo 40.000 ljudi.

Već tradicionalno Bjelovarsko-bilogorska županija imala je i svoj izložbeni prostor u Paviljonu 1. na kojemu su svoje mjesto našli brojni proizvođači s područja županije. Na taj način županija svojim proizvođačima izlazi u susret omogućavajući im besplatnu promociju na jednom od najvećih sajmova u regiji. Tako su na županijskom izložbenom prostoru na proljetnom sajmu nudili i prezentirali svoje proizvode obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije, izletišta, pčelari i tvrtke.

Izložba i prodaja poljoprivredne mehanizacije, sjemena, gnojiva, zaštitna oprema i sve što poljoprivrednici trebaju za proljetnu sjetvu. Sve se to našlo na sajmu. U sklopu proljetnoga sajma se 21. i 22. ožujka održavao i 7. sajam konja i opreme za konje. Moglo se vidjeti 90 konja različitih pasmina i konjskih zaprega. Najveći interes je bio za sjemensku robu i sadni materijal, koji se prodavao sa popustom. Najposjećeniji je bio program sa djecom Bambino kup mladih uzgajivača teladi, koji je održan po prvi put, i western show.

"Svake godine možemo iskoristiti 333 milijuna eura, koje imamo na raspolaganju od Evropske unije. Sajmovi omogućuju poljoprivrednicima da nauče kako napisati - EU projekte. Definirali smo novi Zakon o poljoprivredi. Uspjeli smo riješiti problem donacija hrane", rekao je na otvorenju Tihomir Jakovina. Osim njega, su sajam posjetili i mnogi drugi političari i poslovni ljudi.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je rekao, da je njegova županija vodeća u proizvodnji mesa, mlijeka i ostalih poljoprivrednih proizvoda u zemlji i da je sajam prilika za razmjenu iskustava s poljoprivrednicima iz susjednih zemalja i Europske unije kroz mjere koje se odnose na razvoj ruralnih područja te da poljoprivrednicima daje šansu da budu konkurentni. Direktor sajma Davorin Posavec obavijestio je da je ove godine sajam usmjeren na suradnju s Udrugom mladih poljoprivrednika. "Usredotočili smo se na edukaciju poljoprivrednika. Zbog toga smo pripremili nekoliko zanimljivih predavanja", dodao je.


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni proljetni sajam Tihomir Jakovina Damir Bajs 7. sajam konja i opreme za konje Davorin Posavec


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer