• Europski kongres mladih poljoprivrednika
  • 16.10.2017. 15:00

Bira se najbolji europski mladi poljoprivrednik!

Hrvatsku će na kongresu i izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavljati Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik.

Foto: Bigstockphoto/janstarstud
  • 575
  • 71
  • 0

Već 4. Europski kongres mladih poljoprivrednika, na kojemu će na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice projekta za Hrvatsku Marijane Petir, sudjelovati i deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika, održat će se u četvrtak, 19. listopada u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Hrvatsku će na kongresu i izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavljati Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik. Matija je rođen 1984. godine. Živi u Donjem Laduču u Zagrebačkoj županiji, a na OPG-u u Mariji Bistrici sa suprugom uzgaja u nas relativno nepoznatu kulturu sibirske borovnice, odnosno haskapa. O vrijednoj obitelji Agroklub je pisao još 2015.

Traženi kooperanti za uzgoj haskapa u Hrvatskoj!

Uz njega, u Bruxellesu će se predstaviti Diana Prpić (1990) koja živi u Skakavcu u Karlovačkoj županiji te se bavi inovativnim uzgojem ekološkog batata - od sadnice do gomolja. Dražen Kumrić (1977), živi u Maruševcu pored Varaždina gdje uzgaja i prerađuje krumpir. Lovro Lenac (1977) živi u Hrvatskoj Kostajnici u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ekološki je poljoprivrednik te uzgaja povrće na 3,74 ha površine. Već petu godinu zaredom na ekološki način proizvodi "Sušenu buču".

Tatjana Barić (1980) živi u Andrijaševcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uzgojem zelene šparoge bavi se na 6,65 ha na kojima u sljedećoj godini očekuje prinos od 10 do 13 tona zelene šparoge. Ljerka Vlahović (1982) živi u Postirama na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Diplomirana ekonomistica upraviteljica je poljoprivredne zadruge Postira od 2008. godine, a ujedno i nositeljica poljoprivrednog gospodarstva zadruge na kojem proizvodi agrume i masline. Njihovo ulje ima oznaku HOP-a (Hrvatskog otočnog proizvoda).

Jelena Grčević (1991) živi u Gradecu Pokupskom u Zagrebačkoj županiji. Zamijenivši gradski posao onim na selu, dosadašnja praksa u uzgoju koza i proizvodnji sira pokazala se uspješnom. Njezini su sirevi dobitnici niza zlatnih plaketa na razini Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske. Kozje mlijeko koje proizvodi na svom OPG-u nositelj je znaka "Mlijeko hrvatskih farmi".

Jurica Cafuk (1982) živi u Domitrovcu u Varaždinskoj županiji. Četvrta je generacija poljoprivrednih proizvođača i važno mu je očuvanje tradicijske poljoprivredne proizvodnje. Ima zaokružen ciklus proizvodnje od sjemena varaždinskog zelja (kao čuvar sorte sjemena) pa sve do finalnog proizvoda, a to je kiselo varaždinsko zelje. Marina Dobošić (1989) živi u Žabnici (Dubrava) u Zagrebačkoj županiji. Proizvodi zlatno bučino ulje od sjemenke posebne vrste uljane buče Golice.

Željko Horvat (1978) živi u Srednjoj Mokrici pored Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na njegovu imanju provodi se projekt revitalizacije uzgoja banijske šare svinje. Osnovni mu je cilj proširenje stočarske ekološke proizvodnje.

Program započinje u 9 sati, a proglašenje pobjednika održat će se pri kraju kongresa - oko12 sati.

Foto: Bigstockphoto/janstarstud


Tagovi

Europski kongres Mladi poljoprivrednici Bruxelles


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Svaka proizvedena litra mlijeka ili kilogram mesa, stvara nam gubitak od 25 do 40 posto, otkako su cijene svih naših inputa višestruko porasle“, kaže Emina Burek, čiju priču donosimo sutra...