Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inagra
  • 01.03.2015. 11:30

Besplatne radionice iz pripreme ruralnih projekata!

Iskorak u novo razdoblje poljoprivrede pruža nam - informacija. 13. ožujka 2015. u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku održat će se besplatna radionica o pripremi projekata za nadolazeće natječaje ruralnog razvoja!

Foto: depositphotos.com,
  • 2.510
  • 655
  • 0

Hrvatska poljoprivreda nalazi se pred ogromnim izazovima. Velike oscilacije cijena na tržištu, nestabilna struktura proizvodnje, opskrba hranom većinom iz uvoza, ekološki izazovi, neodrživost ruralnog prostora, problem s diverzifikacijom proizvodnje.

Sva ta pitanja traže prave i brze odgovore kako bi poljoprivreda postala specijalizirana i usmjerena, po uzoru na EU zemlje, s jasnom strategijom, uz poboljšanu organizaciju, efikasnost i održivost, što će nam u konačnosti donijeti i konkurentniju proizvodnju.

Široka primjena mjera Programa ruralnog razvoja

Cilj je radionica približiti mogućnosti i načine financiranja proizvodnje poljoprivrednicima te pružiti uvid u širu primjenu Programa ruralnog razvoja, umjesto fokusa na pojedinačne mjere.

"Naša poljoprivreda mora napraviti iskorak u novo razdoblje koje je obilježeno novim znanjem, tehnologijama, organizacijom i inovativnim rješenjima", govore iz tvrtke Inagra d.o.o. iz Osijeka, koja se bavi upravo razvojem i upravljanjem projektima u poljoprivredi, namijenjenim razvoju mladih poljoprivrednih gospodarstava. Direktor tvrtke Krešimir Kuterovac, posjeduje višegodišnje iskustvo u razvoju domaće stočarske proizvodnje, tvrdi da možemo Slavoniju opet učiniti plodnom, pa čak i kada su u pitanju investicije i povlačenje sredstava. A evo i kako.

Program informiranja i educiranja poljoprivrednika

Djelatnici tvrtke Inagra d.o.o., potaknuti velikim interesom poljoprivrednika za informacije o nadolazećim natječajima iz Programa ruralnog razvoja, osmislili su Program informiranja i educiranja poljoprivrednika koji je namijenjem osposobljavanju za povlačenje sredstava iz Fonda ruralnog razvoja.

Program radionica uključuje praktičan rad sa polaznicima, ulazi u faze pripreme malih i velikih projekata, projektnu dokumentaciju koju je potrebno prikupiti prije prijave na natječaj te konkretnu razradu projektnih ideja polaznika (problemi, ciljevi, aktivnosti, rezultati, dionici, horizontalna pitanja).

S ciljem obrazovanja poljoprivrednika, tvrtka Inagra d.o.o. planira održati i prvu edukaciju u nizu informativnih radionica o fondovima ruralnog razvoja. Radionice će biti organizirane po sektorima, a obuhvaćat će one najvažnije: ratarstvo, stočarstvo, povrće i voće, vinogradarstvo i vinarstvo.

Prijava na radionicu

Radionica o pripremi projekata u poljoprivredi će se održati u petak, 13.03.2015. od 16 do 18 sati u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku. Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem obrasca na kraju teksta.

Kakve projekte pripremati?

Djelatnici tvrtke Inagra d.o.o. specijalizirani su za projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu poljoprivrednih proizvoda na gospodarstvu, uvođenje standarda u proizvodnji (Globalgap), marketing, prodaju i promociju poljoprivrednih proizvoda, savjetodavne usluge, naknade šteta nakon katastrofalnih događanja. Pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, razvoj lokalne infrastrukture, udruživanje proizvođača i stvaranje proizvođačkih organizacija te ekološka i integrirana proizvodnja, područja su u kojima imaju mnogo iskustva.

U današnje vrijeme, posebno sada kada smo korak do odobrenja Programa ruralnog razvoja, informacija je za poljoprivrednike ključna kako bi im se otvorile nove mogućnosti vezane za unapređenje poslovanja.

Najveći izazovi s kojima se susreće naša poljoprivreda, trenutno su pitanja vezana uz Program ruralnog razvoja i natječaje koji su već objavljeni - dok Program još nije formalno usvojen, Fond ruralnog razvoja koji uključuje pitanje prioriteta, uvjeta sudjelovanja, iznosa, stopa sufinanciranja. Nameće se pitanje kakve projekte pripremati?

Mogućnosti korištenja sredstava ruralnog razvoja za pojedine sektore?

Poljoprivrednici će dobiti informacije gdje mogu aplicirati, s obzirom na specifičnost proizvodnje. Primjerice, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, građenje i opremanje zatvorenih prostora i objekata za uzgoj. Bit će moguće aplicirati i za građenje i opremanje gospodarskih objekata, izgradnju ili rekonstrukciju skladišta poljoprivrednih proizvoda i spremišta mehanizacije, opremu za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Moguća je i kupnja nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, zatim građenje i opremanje objekata za hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda s pripadajućom opremom i infrastrukturom. Važan dio nadolazećih natječaja će biti i navodnjavanje.

Foto: depositphotos.com, @Goodluz


Tagovi

Inagra Krešimir Kuterovac Konkurentnost Program ruralnog razvoja Fond ruralnog razvoja Klaster svinjogojaca Diverzifikacija Specijalizacija Fond ruralnog razvoja Projektna dokumentacija BIOS Udruživanje Naknada štete Ulaganje Objekti za uzgo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]