Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peljuzica 2021
  • 07.06.2021. 14:05
  • Zadarska, Sukošan

Autohtona Pujiška Tome Makjanića šampion sukošanske Peljuzice

Treći dani masline i ulja “Peljuzica” Sukošan 2021. održani su uživo, a najviše razloga za zadovoljstvo imaju Toma Makjanić, Josip Pavlica, Ivica Ivandić i Jadranka Majić.

Foto: V. Brkić, M. Smolić Ročak i TZ Sukošan
  • 1.261
  • 371
  • 0

Bez treće nema sreće pa su tako, za razliku od lani, ovogodišnji Treći dani masline i ulja “Peljuzica” Sukošan 2021. održani “uživo”. Na otvorenom. Bilo je svega, dobre spize, dalmatinske pisme, a i ulja su sve bolja.

“Čak 60 posto ih je ekstradjevičanskih”, otkrila je Anastasija Milardović, voditeljica profesionalnog panela senzorskih analitičara maslinovog ulja iz udruge Olea. Prema tome velika većina maslinara može biti zadovoljna kakvoćom svog proizvoda, a najviše od svih Toma Makjanić (35) vlasnik OPG-a MM Uje iz Dola na Hvaru. Njegovo ulje od autohtone Pujiške osvojilo je 102,5 boda i šampionsku titulu “Peljuzice”.

Trijumf autohtone sorte

“Uspjeh na ovoj manifestaciji mi puno znači. Posebno sam ponosan jer se radi o autohtonoj sorti lokalnog zavičaja, iz mog mjesta Dol na Hvaru. Jedini sam koji radi monosortno ulje od te sorte”, rekao je Makjanić primajući odličja i nagrade iz ruku mladog sukošanskog agronoma Denisa Protića, koji je i inicijator održavanja ove sve prestižnije manifestacije.

Uz medalju i diplomu on je Makjaniću uručio paket sokova Naš okus, umjetničku sliku sukošanskog slikara Domagoja Rogoznice, zatim šampionski pehar te inox bačvu od 100 litara i mrežu za branje maslina.

"Zadovoljan sam, kako ne bih bio. Potvrda kvalitete i ugodno maslinarsko druženje je razlog zbog kojeg se prijavljujemo na manifestacije", otkriva Toma.

Toma i Anastazija Makjanić 

Rado ističe da jedino on radi monosortno Pujiške koja ima veliki potencijal. “Ako sve napraviš kako triba ulje od nje je sve bolje i bolje. Eto, lani je na ovoj manifestaciji zauzelo treće, a sada postalo šampion. Osim toga, za razliku od drugih ulja, ono je bolje što je starije. Bolje je sada nego što je bilo u prosincu", govori.  

U Sukošan je s njim došla i supruga Anastazija. Dodatan razlog je jer ona je iz zadarskog kraja, rođena Kalac iz Slivnice kod Ražanca. “Obitelj i masline su mi iznad svega”, govori vlasnik šampionskog ulja. Ne krije da je veliki zaljubljenik i kolekcionar različitih sorti maslina, pa ih sada ima oko 300 različitih iz raznih maslinarskih zemalja.

"Takav sam, ako me nešto zanima radim 'tuta forca'. Masline obožavam od djetinjstva", naglašava. Njegov i primjer njegove obitelji potvrđuje da se ulog u zemlju isplati, a kad se još radi iz ljubavi uspjeh neće izostati.

Tajna vrhunskog ulja Josipa Pavlice

Ista su i iskustva Josipa Pavlice (27) magistra agronomije i uspješnog maslinara. Njegovo višesortno ulje od Istarske bjelice, Pendolina i Oblica, osvojilo je okruglo 102 boda i titulu vicešampiona. S istim uljem ovaj mladi maslinar osvojio je prvo mjesto na nedavno održanim 23. međunarodnim Danima masline, a otkrio nam je formulu svog vrhunskog ulja.

"Masline sam uz pomoć obitelji, rodbine i prijatelja ubrao 31. listopada i u kašetama ih transportirao u uljaru Nadin gdje su istu večer prerađene. Baza je Istarska bjelica, kvalitetna sorta koja daje dosta gorčine i pikantnosti. Dobro se ljubi s krvavicom koju volim staviti u mikseve jer ima naglašenu dozu voćnosti i prepoznatljivu aromu, a i Pendolino je isto voćan zbog ranijeg sazrijevanja”, pojašnjava maslinar koji očito dobro poznaje sorte i njihove karakteristike.

Razloga za zadovoljstvo ponovno imaju Helena i Josip Pavlica 

Treće mjesto u Sukošanu sa istim brojem (101,5) bodova podijelili su Ivica Ivandić iz Šestanovca za ulje od sorta Oblica, Istarska bjelica i Pendolino te OPG Jadranka Majić sa Supetra na otoku Braču za ulje od sorta Oblica, Coratina i Leccino. Njima su također pripale bogate nagrade koje im je u nazočnosti sukošanskog načelnika Ante Martinca i Nikole Miloševića, direktora TZO Sukošan, uručile Mirjana Veleslavić Nadinić, sukošanska turistička “katica za sve” te Anastasija Milardović iz udruge Olea koja je pojasnila proceduru, način ocjenjivanja ulja i dosege ovogodišnje “Peljuzice”.

Nikad više ekstra djevičanskih i zlatnih  

"Ove godine predano je 54 uzorka maslinovog ulja, od kojih je 15 monosortnih, a 39 je višesortnih", kazala je Milardović. Uzorci su dostavljeni u dvjema bocama volumena 0,25 litara s podacima o sortimentu, kojima je dodijeljena šifra od strane organizatora. Svi uzorci su podvrgnuti najprije kemijskoj analizi koja je odbacila dva uzorka s obzirom na parametar PB- veći od 20 meq O2/kg. Senzorskoj analizi je podvrgnuto 52 uzorka. Ocjenjivanje je provedeno kroz devet sjednica panela, a u radu panela sudjelovalo je ukupno 14 certificiranih ocjenjivača. Dodijeljeno je 18 zlatnih medalja, osam srebrnih i tri bronce. "Stoga je ova manifestacija već u drugoj godini dokazala svoju opravdanost i zato žalimo još više što se zbog novonastale situacije nije mogla održati”, poručila je.

S tim njezinim riječima i zaključujemo ovaj raport o ovogodišnjoj Peljuzici, koja je na najbolji način najavila postupni povratak u “staro normalno”. Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice s  maslinarskom feštom otvorena je i ovogodišnja turistička sezona. Bilo je domaćih trišanja, jagoda, suhih smokava, kolača, fritula, a za glavno jelo oko 180 porcija žgvaceta - janjetine s bižima koje je za ovu prigodu pripremao poznati zadarski masterchef Renato Kraljev.

"Sve je bilo za pet, vrhunska organizacija i ugođaj na rivi, hrana, srdačnost i spontanost, prvi put smo kod vas i osvojili ste nas, nosimo kući zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje, puno emocija, ako nas zdravlje posluži vidimo se i sljedeće godine", poručili su organizatorima Nada i Jože Eremut iz Žeževice.

Dogodine, ako ne bude više sile, Puljezica će, osim natjecateljskog i gastronomskog imati i svoj edukativni program. Sve za boljitak maslinara, uljara i potrošača kvalitetnog maslinovog ulja. "Cilj nam je dodatno obogatiti zadarsku, dalmatinsku i hrvatsku maslinarsku scenu kao i turističku ponudu", poručio je na kraju Ante Martinac, načelnik općine Šukošan.

Treća Peljuzica održana je na otvorenom - uživo 

Rezultati Peljuzice 2021:

Prvoplasirani: 1. Toma Makjanić iz Dola na otoku Hvaru (102,2), 2. Josip Pavlica iz Zadra (102,0), 3. Ivica Ivandić iz Šestanovca i OPG Jadranka Majić iz Supetra na otoku Braču (oboje 101,0)

Zlatne medalje: OPG Pavičić iz Škabrnje, dva zlata (101,0 i 99,5), OPG Makjanjić Moškatelo s Hvara, dva zlata (100,0 i 98,0), PZ Dubrava iz Donjih Raštana (100,0), Darijo Matešić iz Dikla (99,0), Jozo Ermut iz Šestanovca (99,0), Darko Smolić-Ročak iz Debeljaka (99,0), Suzana Zrilić Vrkić iz Nadina (98,0), OPG Marin Matešić iz Dikla (98,0), Ante-Tone Bratanović iz Suhovara (97,0), OPG Stanko i Dinko Sikirić iz Bibinja (96,5), Bože Ćaleta iz Šestanovca (96,0), Mateo Smolić-Ročak iz Debeljaka (95,0).

Srebrne medalje: Dragan Lepur iz Benkovca (92,0), PZ Dubrava iz Donjih Raštana (91,0), Stjepan Dević iz Sukošana (90,0), OPG Svjetlana Pavičić iz Škabrnje (89,0), Ante Gašparović iz Sukošana (89,0), Marko Majica iz Sv. Filip i Jakova (89,0), Drago Malić iz Sukošana (89,0), Luka Perica iz Stankovca (88,0).

Brončane medalje: Restoran Matanovi dvori Sukošan (85,0), Tihomir Pušnik iz Šestanovca (81,0), Klaudija Gamulin iz Starog Grada na Hvaru (80,0).


Fotoprilog


Tagovi

Peljuzica 2021 Sukošan Toma Makjanić Pujiška Šampion Dol na Hvaru


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."