Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada maslinova ulja
  • 13.01.2020. 10:30
  • Zadarska, Pakoštane

Ante Vulin šampion mladih maslinovih ulja, zlato osvojili Dunja i Ante Gotovina

Količinama ne možemo konkurirati Španjolcima, Talijanima i drugim maslinarski razvijenijim zemljama, ali naše priobalje i otoci, uz znanje i zalaganje naših ljudi, mogu postati svojevrstan boutique eksluzivnih maslinovih ulja koja mogu osigurati egzistenciju i pun kućni budžet obiteljima koje se bave maslinama, poručuje general Ante Gotovina.

Foto: Marijan Tomac
  • 822
  • 100
  • 0

Podjelom nagrada i priznanja u baštinskom hotelu Maškovića han u Pakoštanima, završena je III. Manifestacija mladih maslinovih ulja s pakoštanskog i biogradskog područja. Šampion je Ante Vulin iz Pakoštana, koji je za svoje ulje od sorte oblica, leccina i coratino od 100 mogućih osvojio 99,75 bodova. 

“Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali u ovako jakoj konkurenciji titulu nisam očekivao“, rekao je Vulin, neposredno nakon što je iz ruku zadarskog dožupana Šime Mršića preuzeo plaketu, zlatnu medalju  i veliki pehar.

Nijedno ulje lampante

U konkurenciji 43 uzorka, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje, šampion Vulin je za svoje ulje od sorte oblica dobio 99,50 od mogućih 100 bodova. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Gordana Strpić iz Biograda na moru (99,50 bodova), a treće Antoniji Čirjak iz Draga (99,25 bodova).

“Unatoč teškoj maslinarskoj godini ulja su iznad očekivanja", kaže Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je odradio kemijsku i senzorku analizu svih ulja pristiglih na ovu zanimljivu manifestaciju. Od 43 uzorka, 40  ili 93 posto su ocijenjena kao ekstra djevičanska - 24 zlatna, 8 srebrnih i 8 brončanih. “Samo tri ulja su u kategoriji djevičanskih, a ove godine nismo imali nijedno s manama da bi bilo lampante, odnosno nejestivo”, istaknuo je  Erceg.

Poruka uljara  Gotovine

Među vrhunskim ekstradjevičanskim maslinovim uljima, onim iznad 95 bodova je i ulje generala Ante Gotovine, koji sa suprugom Dunjom u Pakoštanima uzgaja 55 maslina. Njihovo ulje ocijenjeno je sa 98,25 bodova, bod manje od drugoplasiranog.

98,25 bodova osvojilo je ulje Dunje i Ante Gotovina 

“Zadovoljni smo svojim rezultatom, ali i time što sve više maslinara s našeg područja proizvodi vrhunska ulja”, rekao je general Gotovina i dodao: "Količinama ne možemo konkurirati Španjolcima, Talijanima i drugim maslinarski razvijenijim zemljama koje imaju veliku proizvodnju maslinovog ulja. No naše priobalje i otoci, uz znanje i zalaganje naših ljudi, mogu postati svojevrstan boutique eksluzivnih maslinovih ulja koja mogu osigurati egzistenciju i pun kućni budžet obiteljima koje se bave maslinama”, poručio je u svom stilu general Gotovina.

Od 7 do 24 zlata

Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način. Ima i maslinara koji prije prerade drže ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

“Pomaci ka većoj kvaliteti su vidljivi iako je maslinarska sezona bila nepovoljnija nego prethodnih godina. Na prvoj manifestaciji smo imali 7, na drugoj 15, a na ovoj 24 zlatne medalje”, rekao je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Agencija Han Vrana, glavni je organizator III. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

Razlikovati dobro od lošeg ulja

Proglašenju rezultata u Maškovića hanu prethodila je vođena degustacija maslinovih ulja. U sklopu Manifestacije mladih maslinovih ulja priređena je i vođena degustacija na kojoj su ponuđena dva ulja, jedno od maslina držanih u moru i drugo od maslina prerađenih netom nakon berbe. Rezultat: od 48 kušača njih 34 (70 posto) boljim ocijenilo ulje od odmah prerađenih plodova, dok se 14-torici (30 posto)  više dopalo ulje "iz mora“. Za usporedbu, preklani je ulje od maslina toćanih u moru kao bolje ocijenilo čak 50 posto pakoških maslinara.

Lucin izazvao polemiku: Za i protiv ulja od maslina toćanih u moru

“Naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja osnovni je preduvjet za proizvodnje ekstradjevičanskih maslinovih ulja”, rekao je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo. Dodao je još da je ovo "specifična manifestacija koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja“

Rezidba i obnova zapuštenih maslina

Veliko zanimanje izazvalo je i predavanje poznatog agronoma mr.sc. Marijana Tomca koji je ukazao na najčešće pogreške kod rezidbe maslina te pojasnio kako obnoviti i pomladiti stare i zapuštane masline, kojih je još podosta na području nekadašnje općine Biograd, posebice u Modravama uz Vransko jezero kao i na pojedinim lokacijama na otocima.

Nagrađeni maslinari 

“Cilj je obnoviti stare i nastaviti saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja”, poručio je načelnik Kurtov, najavljujući nastavak manifestacije mladih maslinovih ulja i dogodine. Tri dosadašnje pokazale su se kao pun pogodak. Ne samo zbog natjecanja, već i druženja, razmjene iskustava i savjeta stručnjaka, a svega toga, uz domaću spizu - pulastre, teletinu lešo i ispod peke te birana vina iz Vinarije i podruma Karaba mladog pakoštanskog vinara Šime Kurtova bilo je i na ovoj, trećoj po redu Manifestaciji mladih maslinovih ulja održanoj u ugodnom ambijentu Maškovića hana.

Rezultate III. Manifestacije mladih maslinovih ulja pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dunja i Ante Gotovina Maškovića han III. Manifestacija mladih maslinovih ulja Šampion Ante Vulin


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."