• Agromek 2018
  • 28.11.2018. 18:00

Agromek 2018 - najveći sajam sjevera Europe

Upravo ovih dana u Danskoj se odvija najvažniji poljoprivredni sajam sjeverne Europe. Posjetili smo Agromek 2018 i donosimo dojmove i pregršt fotografija

Foto: Vedran Stapić
  • 239
  • 62
  • 1

Agromek, poljoprivredni sajam u Danskoj vodeći je događaj ovoga tipa na sjeveru Europe, a traje četiri dana – upravo ovih dana od 27. do 30. studenog 2018. Ova manifestacija inače se održava svake druge godine već četiri desetljeća na sajamskom prostoru MCH Messecenter Herning koji se nalazi u središnjem dijelu ove najjužnije nordijske zemlje.

Različita globalna znanstvena istraživanja ovu zemlju označavaju kao ponajbolju za život, a njene stanovnike najsretnijima na svijetu. Iako sam to očekivao, oni nisu tipični hladni sjevernjaci, dapače. Vrlo su pristupačni, pristojni, ljubazni i spremni pomoći, ali istovremeno i profesionalni i predani. Gotovo svi govore engleski. Posebno me iznenadio njihov smisao za humor i velika količina sitnica, detalja koji život znače. Ništa se ovdje ne prepušta slučaju.

Takav je i sajam. Na visokoj razini i idealne veličine za cjelodnevni obilazak. Tu je i gastro ponuda, kao i bogati program predavanja i konferencija. Cijene hrane i pića su za naše pojmove visoke, ali to ne treba čuditi jer je Danska zemlja s visokim standardom. Imaju visoka primanja, pa i trošak rada diže cijene ugostiteljskih usluga.

Danska je Kraljevina u kojoj ništa nije trulo, od zemlje gladi postali su jedna od najučinkovitijih poljoprivrednih industrija

Sve navedene osobine Danaca očituju se i u produktivnosti, što potvrđuje podatak da su svrstani u TOP10 najproduktivnijih zemalja svijeta

Sajamski prostor MCH Messecenter sastoji se od niza hala koje su dobro povezane i označene kako bi se posjetitelji lakše orjentirali. Zanimljivo je kako prema posljednjim analizama 80% posjetitelja sajma čitav dan provede na njemu. Da su pronašli dobitnu formulu razvoja sajma, povrđuje i podatak da je 93% izlagača anketiranih 2016. izjavilo da će na njemu izlagati i ove godine.

Više od 500 izlagača i 40 tisuća posjetitelja

Agromek svojim obujmom i posjećenošću pripada u red većih i značajnijih poljoprivrednih priredbi u Europi, pa tako privuče i sve značajnije brendove kojima je agrar Skandinavije ciljano tržište.

Sajmom dominira poljoprivredna mehanizacija, ali tu su i paviljoni na teme proizvodnje energije, opreme za stočare, dvorana za izložbu stoke, velika ponuda opreme za obradu i preradu žitarica, prostori za predstavljanje poduzetničkih projekata u agraru kao i dio mehanizacije za graditeljstvo i održavanje zelenih površina i parkova.

Sajamski prostor sastoji se od 13 paviljona, koji osigurava vrlo ugodan izložbeni prostor za više od 540 izlagača. Tijekom održavanja prošlog sajma 2016. godine zabilježili su 41.688 posjetitelja, od kojih je više od 13% bilo iz 70 država svijeta.

Kuna i kruna

Danska je s 5.5 milijuna stanovnika i površinom od 42.924 km² najgušće naseljena zemlja ovog dijela Europe. Njihova valuta, danska kruna (DKK) na razini je hrvatske kune (KN) u odnosu na EUR, a zanimljivo je kako su uvođenje zajedničke europske valute odbili na referendumu još prije 20-ak godina.

Danska ima dvostruko više svinja nego stanovnika

Poljoprivreda je važan dio života ove zemlje, a posebno su poznati po izvozu svinjetine, morske ribe i žitarica pa s obzirom na produktivnost niti ne čudi da imaju ovako značajan poljoprivredni sajam.

Pogledajte što smo na sajmu Agromek zabilježili našom kamerom.


Fotoprilog


Tagovi

Agromek Herning Danska Sajam


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)