Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.04.2009.

Agro Arca postaje brend slatinskog područja

AGRO ARCA 2009 U SLATINI JUČER OTVOREN 2. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, NOVIH IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

  • 1.068
  • 53
  • 0

U Slatini je jučer na prigodnoj svečanosti ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković otvorio 2. međunarodni sajam inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji "Agro Arca 2009".

- Ovo je jedan poseban sajam, gdje se pruža mogućnost onima koji na najbolji način predstavljaju Hrvatsku i koji su u nju donijeli bezbroj pobjedničkih pehara i medalja za svoje ideje, inovacije, projekte i ovdje im je stvoren prostor gdje će imati priliku izložiti ono na čemu su radili, rekao je Čobanković, dodajući da nije lagan i jednostavan put doći do inovacije, da je to put odricanja, znanja, građenja, rada na sebi i na idejama, i da najčešće znači biti neshvaćen. Prema njegovim riječima, nazočnost broja izlagača, posjetitelja i onih koje zanima ova sajamska izložba, pokazuje da je to dobar način prezentacije pa je čestitao gradonačelniku i županu, kao i Zajednici tehničke kulture i Udruzi inovatora Hrvatske, koji su dali osnovnu ideju, viziju i pečat toj priredbi.

Domaćine slatinskoga sajma pozdravio je i dr. Andras Vedres, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA, koji je naglasio da je Udruga inovatora Hrvatske jedna od najaktivnijih članica među 86 zemalja te asocijacije. “Nema napretka bez inovacija, nema inovacija bez izuma, ni izuma bez izumitelja. Dobro znam da se hrvatska poljoprivreda obnavlja od 2004. godine, a obnova poljoprivrede je najbolja aktivnost protiv svjetske krize”, rekao je dr. Vedres.

Zemlja partner sajma ove je godine Republika Češka, a županija partner Varaždinska županija. Ovogodišnji sajam održava se u izložbenom prostoru Agroduhana d.o.o. Slatina površine 2.100 četvornih metara. Ovogodišnji sajam obiluje popratnim događanjima, među kojima su 15. slatinska smotra folklora i tradicionalno sladojevačko matkanje i brojna stručna predavanja.

Za poljoprivredu treba učiti

- Poljoprivreda nije djelatnost kojom se trebaju baviti isključivo oni koji nisu išli u školu. Poljoprivreda je dio gospodarstva, dio poduzetništva i u njoj se moraju razvijati i nove ideje, i nova znanja, i zato je potrebno cjeloživotno učenje i obrazovanje. Samo na takav način će ići naprijed. U današnje vrijeme, kada smo svi opterećeni globalnom krizom, ovakve aktivnosti i manifestacije su pravac kojim treba ići. Iz krize se ne može izići neradom, bez novih ideja i projekata, inovacija i novih programa. Prema mišljenju ministra Čobankovića, tu je specifičnost slatinskoga sajma, jer to nije mjesto samo da inovatori prikažu svoje inovacije, nego je to sajam gdje će se te inovacije "na licu mjesta" implicirati u direktnu i konkretnu proizvodnju.

- Bilo je dosta nepovjerljivih prema ovom sajmu, ali već je prošlogodišnja Agro Arca pokazala da ima potencijala i sajam je bio prepoznat diljem države, pa i u inozemstvu, i polučio je veliki uspjeh, prisjetio se virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, rekavši da su mnogi i ove godine zbog recesije sumnjali u uspjeh slatinskoga sajma. Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. Ante Markotić, zamolio je ministra Čobankovića da podsjeti hrvatsku Vladu da je prednost Lijepe Naše ljepota i ono što ona ima, a to su naši ljudi, među kojima su biser hrvatski inovatori.

Budućnost je u proizvodnji hrane

- Mislim da rijetko tko iz inozemstva dolazi s toliko osvojenih odličja, koja, nažalost, prolaze samozatajno, a daleko su više razvikana neka druga postignuća. Upravo trudom ovih ljudi stvara se budućnost. Zemlja koja ne proizvodi, a posebno koja ne proizvodi hranu, nema ni sadašnjost, ni budućnost. Zato ovaj sajam mora postati tradicionalan, postat će brend ovog područja, rekao je dr. Markotić. Gosti svečanog otvorenja bili su i direktor Chechtradea, Ekonomskog ureda pri Veleposlanstvu Češke Republike u Hrvatskoj Robert Vindiš, ekonomski savjetnik u češkom Veleposlanstvu Tomas Kuchta, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. Stjepan Car sa suradnicima i predstavnici grada Szigetvara. Organizatori sajma Agro Arca 2009. su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Gradsko poglavarstvo Slatine, suorganizator je Virovitičko-podravska županija, a pokrovitelji te najveće gospodarske manifestacije u gradu su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništa, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatska gospodarska komora. Tehnička realizacija sajma povjerena je Udruzi inovatora Virovitičko-podravske županije i Astro d.o.o. Orahovica.

Autor: Petar ŽARKOVIĆ