Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • AGRA 2022
 • 24.08.2022. 13:30
 • Gornja Radgona, Slovenija

AGRA u Gornjoj Radgoni okupila veliki broj posjetitelja - mladi su u fokusu

Ovogodišnje, jubilarno, 60. izdanje slovenskog sajma AGRA okuplja 1750 izlagača iz 31 zemlje. Fokus je na mladima i poljoprivredi budućnosti

Foto: Jure Zauneker
 • 504
 • 150
 • 1

Dugoočekivana kiša došla je kao blagoslov i na jubilarno 60. izdanje Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma AGRA koja je otvorena u slovenskoj Gornjoj Radgoni u subotu, 20. i traje do četvrtka, 25. kolovoza. 

Poznato je da oborine inače ne ometaju posjetitelje ovakvih manifestacija jer tada se u polju ne može raditi pa bez grižnje savjesti mogu obići sajam, uzduž i poprijeko. A da je tako i na ovogodišnjoj Agri, koju organizira Pomurski sejem, potvrdio nam je Miran Mate, glasnogovornik sajma koji kaže kako su više nego zadovoljni. "Možemo reći da je ove godine posjećenost kao prijašnjih, predpandemijskih. Vjerujem da ćemo postići broj od 120.000 posjetitelja koliko ih je bilo 2019.", optimistično komentira. 

Mladi i inovacije u fokusu

Ovogodišnja AGRA okuplja 1750 izlagača iz 31 zemlje, a zemlja partner je Japan koja se predstavlja inovacijama u ribarstvu. Naime, u fokusu manifestacije je Europska godina mladih te Međunarodna godina ribarstva i akvakulture koju su proglasile Ujedinjeni narodi. 

Moderna mehanizacija posebno je interesantna mladim poljoprivrednicima

"Mladi su spremni za nove trendove, inovacije, digitalizaciju i poljoprivredu budućnosti. Sve je veći udio mladih koji se opredjeljuju za poljoprivredu, posebno ekološku. Kroz događnja na sajmu im želimo pokazati dobre prakse", ističe Mate otkrivši kako se na sajmu održava više od sto raznih događanja. Tu su i okrugli stolovi, prezentacije, poslovni sastanci, a glavna pozornost je posvećena strateškom dokumentu zajedničke poljoprivredne politike u razdoblju 2023.-2027., koji će, kako ističu organizatori, krojiti sudbinu slovenske poljoprivrede.

Prilikom otvaranja manifestacije, slovenska ministrica poljoprivrede Irena Šinko, naglasila je: "Važno je da se na sajmu predstavi suvremena mehanizacija koja predstavlja budućnost poljoprivrede te da se poljoprivrednici educiraju. Suvremene tehnologije u budućnosti nam mogu pomoći i u suočavanju s klimatskim promjenama koje će biti ključni izazov za poljoprivredu u budućnosti."

Klimatskim promjenama se treba prilagoditi 

Zadovoljni izlagači 

A da suvremene mehanizacije ne nedostaje, pobrinuli su se brojni izlagači među kojima je i Austro Diesel. "Posjećenost je jako velika iako je vrijeme kišovito. Istina, nismo prodali puno traktora, no interes je zaista velik", otkriva nam Nenad Stepanić, regionalni direktor prodaje za Balkan. Kaže, u Radgoni su prvi puta izložili kompletnu seriju Massey ferguson traktora, odnosno MF 8700 S, MF 7700 S, MF 6700 S, MF 5700 S, MF 3700 F, MF RB balirke za okrugle bale kao i kosilice. 

Kaže, u Austro Dieselu nemaju problema s isporukom mehanizacije zbog nedostatka dijelova. "Srećom, imamo veliko skladište. Naručili smo 1.300 traktora pa nismo bez robe. Istina, kupci koji naručuju specijalne strojeve, moraju čekati neko vrijeme za isporuku", zaključuje. 

Cijela serija je tu 

I u Lemkenu su više nego zadovoljni ovogodišnjim izdanjem sajma AGRA. "Puno je posjetitelja, ali i upita, posebno za novi, Steketee međuredni kultivator", otrkiva nam prodajni predstavnik ove tvrtke, Slavko Kralj

AGRA u brojkama 

1750 izlagača
31 država
24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
28.000 m2 vanjskih izložbenih površina
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 pokusnih nasada, manjež
Ukupno 70.800 m2 izložbene površine

Ne nedostaje ni zabave 

Osim vrlo sadržajne izložbe poljomehanizacije, treba spomenuti da je slovenska AGRA mjesto okupljanja svih agrarnih sektora, od ratarstva preko povrćarstva i stočarstva do šumarstva, a nudi sadržaj i za agro hobiste te zaljubljenike u alternativnu poljoprivredu. Na njezinu je prostoru Permakulturni centar Pomurskog sajma postavio ogledni vrt s pčelinjakom, nasad park šume te starih sorti jabuka i vinove loze. Zainteresirani također mogu naučiti nešto više i o biodinamičkoj poljoprivredi. 

Permakulturni vrt izdržao je sušnu sezonu 

Kao i do ovih godina, na sajamskom se prostoru prikazaju i stručne prezentacije govedarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba autohtonih pasmina slovenskih domaćih životinja.

Tu je, naravno, i bogata ponuda poljoprivrednih proizvoda s malih gospodarstava.

Svakodnevno se prikazuju i revije domaćih životinja, a ima i mjesta za zabavu što garantiraju natjecanja u povlačenju užeta, glazbeni program i slično. 

Svakodnevno se prikazuju i revije domaćih životinja

Radno vrijeme i ulaznice 

Radno vrijeme sajma za posjetitelje je od 9 do 18 sati.

Parking je besplatan

 

Ne nedostaje i zabave

Ako nećete biti u prilici prošetati sajmom, svakako pogledajte galeriju fotografija koja se nalazi ispod teksta

Cijene jednodnevnih ulaznica

 • odrasli - 8,00 €
 • učenici, studenti - 5,00 €
 • grupe preko 20 osoba - 6,00 €
 • grupe preko 20 osoba (učenici, studenti) - 4,00 €
 • Za djecu do 6 godina i osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima ulaz se ne naplaćuje.

Fotoprilog


Tagovi

AGRA 2022 Gornja Radgona Pomurski sejem Lemken Austro Diesel Miran Mate Irena Šinko Nenad Stepanić Slavko Kralj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje