Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pršuta
  • 13.04.2022. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

8. Dani hrvatskog pršuta ove godine u Splitu

Promoviramo ga kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije, napominju iz Klastera hrvatskog pršuta.

Foto: Depositphotos/xbrchx, Klaster
  • 355
  • 25
  • 0

Već 8. Dani hrvatskog pršuta ove će se godine održati u Splitu. 

Stručni i edukativni skup posvećen suhomesnatoj deliciji održat će se u  hotelu Park – Split 22. travnja, a prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će se predstaviti dvadesetak proizvođača pršuta, 23. travnja od 8 do 15 sati na Prokurativama.

"Cilj manifestacije je promocija tradicionalnog proizvoda i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja i suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i svih dionika u lancu od polja do stola", navode organizatori iz Klastera hrvatskog pršuta.

U sklopu Dana održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Ocjenjuju se certificirani pršuti, a pobjednik tradicionalno proglašava na svečanosti otvorenja manifestacije, 22. travnja u 11 sati.

Iz Klastera podsjećaju i da se, zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Hrvatskoj proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

Pršut Drniških delicija Maran šampion Dana hrvatskog pršuta

"Nakon sedam održanih manifestacija u Splitu, Krku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu, Zadru i Poreču koje su otvorile problematiku pršutarske industrije, nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora, promoviramo pršut kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije", naglašavaju organizatori. 

Program kao i brošuru o hrvatskim pršutima pročitajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Pršut Dani hrvatskog pršuta Split Klaster hrvatskog pršuta Gastronomska baština


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]