Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena mreža aktivističkih grupa
  • 14.01.2016. 09:30

72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja

U Zagrebu, u prostoru Zelene akcije, održava se 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja, od 19. veljače do 6. ožujka.

Foto: Miroslav Kiš, perma.hr
  • 399
  • 43
  • 0

Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG u suradnji sa Zelenom akcijom organizira tečaj, sa satnicom koja je prilagođena i onima u radnom odnosu.

72-satni tečaj permakulture (PDC - permaculture design certificate) je intenzivni tečaj koji još nazivamo i osnovna škola permakulture, a cilj tečaja je polaznike osposobiti za korištenje praktičnih znanja i vještina kroz samostalno djelovanje na vlastitim projektima.

Osnovna škola permakulture

Tečaj pokriva popularna i praktična rješenja za održivost - od malčiranja vrta i pripreme gredice bez kopanja do urbanih rješenja za male prostore, gradnje kuća od slame i zelenih krovova i uklapa ih u cjeloviti permakulturni dizajn. Dizajnirati se može imanje, kuća, stambena četvrt, zajednica, pa čak i poduzetnički projekt! Bez obzira da li imate vrt, imanje ili samo komadić betona, kraj zime je idealno doba godine za osmišljavanje projekata koje ostvarujemo tokom toplijeg dijela godine.

Nakon 3 dana intenzivnog učenja - certifikat

Većina tečaja odvija se u gradu, ali uključen je i jedan cijeli dan na Recikliranom imanju u selu Vukomerić (oko 30 km južno od Zagreba). U prvom dijelu tečaja kroz predavanja i praktične demonstracije pokrivaju se sve bitne teme vezane za područja koja obuhvaća permakultura. Na drugom dijelu tečaja uči se tehnika permakulturnog dizajniranja kroz izradu dizajna za konkretne projekte. Polaznici koji uspješno ovladaju tehnikom dizajniranja dobivaju međunarodno priznati permakulturni certifikat.

Od 19. veljače do 6. ožujka u Zagrebu

Gdje? U Zagrebu, u prostoru Zelene akcije, Frankopanska 1 u dvorištu. Kada? Tečaj se održava u periodu između 19.02. i 06.03.2016., kroz tri uzastopna vikenda cjelodnevno subotom i nedjeljom, te šest radnih dana u večernjem terminu.

Cijena kompletnog tečaja je 1.290 kn, a omogućeno je plaćanje u tri rate. Svi polaznici dodatno će dobiti na poklon i tiskani primjerak knjige Permakulturni dizajn - priručnik za tečaj, knjigu koja je tiskana u maloj nakladi i ne može se nabaviti u knjižarama, a u elektronskom obliku se može besplatno preuzeti klikom na link. Prijave molimo putem obrasca.

Stipendije za besplatno pohađanje tečaja

Ovaj put nude sei dvije stipendije za besplatno pohađanje tečaja motiviranim mladim ljudima do 26 godina s malim prihodima ili bez prihoda, molimo javite se na mail ZMAG-ovaca s obrazloženjem na info@zmag.hr.

Uzgoj hrane u permakulturi

Tečaj se sastoji od sljedećih cjelina:

  • stanje društva i okoliša, te što je permakultura
  • permakulturna etika i principi
  • tlo - analiza i poboljšanje kvalitete tla, kompostiranje
  • čitanje krajolika, biljne zajednice
  • uzgoj hrane u permakulturi - vrtlarenje, njive, šumski vrt
  • voda - voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
  • energija u permakulturi - učinkovitost i jednostavne pasivne tehnologije, te obnovljiva rješenja (sunce, vjetar, biomasa)
  • održivo graditeljstvo - učinkovita gradnja prirodnim i/ili otpadnim materijalima
  • urbana permakultura - kako maksimalno iskoristiti male prostore za uzgoj hrane u gradu
  • društvo i zajednica - održive zajednice, participativno odlučivanje, alternativna i solidarna ekonomija, tranzicijski pokret
  • tehnike permakulturnog dizajniranja
  • praktična vježba dizajniranja - zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturni dizajn za projekte po svom izboru

Da biste uspješno završili tečaj te primili certificikat permakulturnog dizajnera, potrebno je sudjelovati na 80% predavanja te na izradi i prezentaciji dizajna.

Foto: Miroslav Kiš, perma.hr


Tagovi

Osnovna škola permakulture Permakulturni dizajn Tečaj permakulture Održiva poljoprivreda Urbana permakultura ZMAG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]