Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obljetnice
  • 23.07.2013.

60 godina PZ Lovas

Poljoprivredna zadruga Lovas djeluje od 1953. godine, na području sela Lovas i Opatovac.

  • 510
  • 36
  • 0

U povodu završetka žetve i obilježavanja 60-te obljetnice postojanja Poljoprivredne zadruge (PZ) Lovas u gastro centru Adica u Vukovaru priređen je tradicionalni žetveni ručak za djelatnike i poslovne prijatelje PZ Lovas. Prigoda je to da se podsjeti na prošlosti i značaj koji je PZ Lovas imala i još uvijek ima za općinu Lovas, jednu od srijemskih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Poljoprivredna zadruga Lovas djeluje od 1953. godine, na području sela Lovas i Opatovac. Od svog osnutka zadruga je bila nositelj gospodarskog i inog razvoja u ova dva mjesta. Do 1991. godine bilježila je stalan rast kroz primjenu moderne tehnologije i agrotehnike za proizvodnju u poljoprivredi, skrbeći za oko 1700 hektara poljoprivrednog zemljišta na seljačkim gospodarstvima i 1200 hektara u svom vlasništvu. U njezinom je sastavu bilo i 30 hektara vinograda te 20 voćnjaka.

U proizvodnji bilja ostvarivani su vrhunski urodi i to kukuruza od 11 t/ha, pšenice 7 t/ha, šećerne repe 70 t/ha, grožđa 20 t/ha, a voća 70 t/ha. Raspolagala je modernim strojevima i opremom s kojom je bilo moguće dati blagovremenu kvalitetnu uslugu poljoprivrednicima. Zadruga je sudjelovala znatnim sredstvima i drugim vidovima pomoći u izradi komunalne infrastrukture i objekata od javnog značaja u Lovasu i Opatovcu, a za svoj doprinos u mnogim aktivnostima dobila je razna priznanja i zahvalnosti.

Okupacijom 1991. godine zadruga Lovas kao i cijelo okupirano područje doživjelo je veliko razaranje, ljudske gubitke i uništenje imovine. Procesom mirne reintegracije započinje povratak i obnova zadruge, a samim tim i povratak i obnova poljoprivrednih domaćinstava. Povratkom je zatečena i zapuštena imovina, zakorovljene njive, razrušene stambene i gospodarske objekte, opljačkana imovina.

Po povratku, zadruga je obnovila mehanizaciju, oživila proizvodnju na vlastitom imanju i imanjima poljoprivrednika. Poljoprivredna zadruga Lovas danas posluje uglavnom uslužno sa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Kooperacija s poljoprivrednim proizvođačima, pored Lovasa i Opatovca, proširila se na okolna mjesta Bapsku, Šarengrad i Mohovo, a osnovana je i tvrtka kćer Arator d.o.o.. Na 1200 hektara vlastitog zemljišta i 1000 hektara u kooperaciji zadruga uzgaja krmne i industrijske žitarice, ima 46 hektara vinograda, a napravljena je i farma s 400 mliječnih krava i 900 grla stoke ukupno.


Tagovi

Lovas Poljoprivredna zdruga Kooperacija Žetva Proizvodnja Arator Mirna reintegracija Poljoprivredno zemljište


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.