Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 28.08.2013.

6. Šljivarijada u Dropkovcu

U mjestu Dropkovec, podno Kalnika, 24. kolovoza 2013. održala se po šesti put Šljivarijada.

  • 284
  • 24
  • 0

U živopisnom mjestu Dropkovec, podno Kalnika, općina Gornja Rijeka, 24. kolovoza 2013. održala se po šesti put Šljivarijada. U tom kraju, gdje se u svakom trnacu nalaze stabla šljive bistrice, ali se podižu i novi intenzivni nasadi sa suvremenim sortimentom, manifestacija je to koja promiče šljivu za svježu potrošnju, sušenje, ali i za sve vrste prerađevina od pekmeza, džemova, rakije te raznih jela sa šljivama.

Prema legendi, „sliva“ je i zaslužna zašto ljude toga kraja zovu „slivari“. Jer, to je hrana kojom su seljaci hranili kralja Belu IV. kad se pod opsadom turske vojske sklonio u kalničku utvrdu.

Šestu Šljivarijadu svečano je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca gospodin Branko Hrg, prisutnima se obratio načelnik općine Gornja Rijeka Darko Fištrović i zamjenik ravnateljice PSS-a Dario Zagorec, a zatim je slijedio kulturno - zabavni program, uz nastupe KUD-ova i samostalnih izvođača. Organizator manifestacije je ŠRD „Plava krv Dropkovec, a pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci.

Proizvođači šljiva ponudili su sorte, koje imaju u svojim nasadima, Bistricu, Čačansku rodnu, Čačanski šećer, Stanley, Valjevku, Topking, Top 2000 i Jojo. Slijedila je degustacija sorata, a moglo se kušati domaćih štrukli, kruha i kolača te raznih jela od šljiva, knedla, cicvare sa šljivama i gibanica.

Po prvi puta organizirano je i stručno-edukativno ocjenjivanje rakija u organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe. Prikupljeno je 17 uzoraka rakija, a stručna komisija u sastavu, Blaženka Mozer (predsjednik), Miroslav Ivanković i Dragutin Kamenjak (članovi) ocijenili su uzorke i proizvođačima ukazali na nedostatke i greške u proizvodnom procesu. Mišljenje je komisije da su rakije tog kraja prejake te bi ih trebalo razblažiti, a preporuka je i da odleže u hrastovim ili dudovim bačvama, kako bi dobile karakterističnu boju. Nagrade najbolje ocjenjenim proizvođačima poticaj su svima da dogodine ispeku još bolje rakije i prijave još veći broj uzoraka.


Tagovi

Šljivarijada ŠRD „Plava krv„ Ocjenjivanje rakija Grad Križevci Koprivničko-križevačka županija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."