Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 24.06.2018. 15:00

45. Sajam šljive u Gradačcu

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. kolovoza 1969. godine.

Foto: Pixabay/jill111
  • 618
  • 45
  • 0

Najstarija gospodarska manifestacija u BiH, Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, održava se od 29.08. do 01.09.2018. godine u Gradačcu.

Na 45. Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, bezalkoholnih i alkoholnih pića, alata i mehanizacije, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava, ambalaže za prehrambenu industriju, uzgajivači domaćih životinja te financijske, znanstvene i prometne ustanove i organizacije. 

Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima direktnih aktera tih događaja, te 1969. godine, urod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. kolovoza 1969. godine. Ono što je važnije od svega je činjenica da se od tog kolovoza daleke 1969. godine, drži jedna nevjerojatno jaka veza između sajma i Grada. Valjda nigdje ne postoji tako ukorijenjen običaj da u dane kad traje ova manifestacija, cijeli grad postaje dio toga, i svaki njegov stanovnik, bez obzira što radio i gdje se nalazio. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Sajam šljive Gradačac Gradačački sajam Šljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]