• Kongres pčelarstva
  • 14.11.2019. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda - stižu stručnjaci iz Turske i Velike Britanije

Glavni naglasak ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacijskog odbora Kongresa.

Foto: Pixabay/kreedy
  • 345
  • 43
  • 0

Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute stručnjake iz sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz BiH i svijeta.

Naime, 4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem najavljen za 16. i 17. studenog, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nositelja aktivnosti u pčelarstvu iz susjednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kongres će biti prilika za raspravu o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda te mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regiji i svijetu. Glavni naglasak ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacijskog odbora Kongresa.

"Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvaliteta pčelinjih proizvoda, marketing, zahtjevi kvalitete, znanstvena istraživanja u različitim sektorima pčelarstva", pojašnjavaju organizatori.

Glavni cilj kongresa je da se putem međusobnog povezivanja akademske zajednice, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i iskusnih pčelara i prezentiranjem znanja i iskustva iz sektora pčelarstva, pčelarske prakse, prerade pčelinjih proizvoda i apiterapije doprinese razvoju pčelarstva u BiH, ali i kompletnoj regiji. 

Jedan od ciljeva Kongresa je i podizanje svjesti ukazivanjem na osnovne nedostatke institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda te preporučivanje efikasnih rješenja.

Kongres će se održati u hotelu Hollywood na Ilidži, a više informacija potražite na ovom linku


Tagovi

Kongres pčelarstva Apiterapija Stručnjaci Sarajevo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4 nova Manitoua za Petrokemiju

Našem dugogodišnjem partneru Petrokemija d.d. isporučili smo čak 4 nova Manitou stroja te smo nastavili uspješnu suradnju. S obzirom na teške uvjete rada, svi strojevi is...

Pročitaj cijelu bilješku