Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 21. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
  • 04.09.2013.

21. Državna stočarska izložba

Proslava obilježavanja 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske, održava se u petak 6. rujna 2013. u 13 sati u Gudovcu

  • 317
  • 28
  • 0

Proslava obilježavanja 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske, održava se u petak 6. rujna 2013. godine s početkom u 13 sati u Gudovcu u Aukcijskoj dvorani, u organizaciji Hrvatske poljoprivredna agencije i središnjih uzgajivačkih saveza.

Prilikom svečanosti ravnatelj HPA dr. sc. Zdravko Barać će predstaviti rezultate 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske, a prikazati će se i najbolja grla domaćih životinja, te odati priznanje hrvatskim stočarima za njihov dosadašnji rad, te ih vjerujemo, potaknuti na nastavak i usavršavanje proizvodnje na gospodarstvima, što čini vitalni interes za napredak Hrvatske u gospodarskom smislu.

Godina 1913. predstavlja početke vođenja matičnih knjiga, primjenu prvih kontrola proizvodnosti goveda, odabira najboljih grla i ostalih mjera za unaprjeđenje i razvoj stočarstva. Savez marvogojskih udruga osnovan 1913. godine bio je prvi nositelj primjene selekcijskih mjera radi genetskog unaprjeđenja populacije stada. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) je izravni baštinik tradicije započete prije 100 godina u Svetom Ivanu Žabnu i institucija koja je izrasla iz sustava koji je godinama bio odgovoran za provedbu uzgojnih mjera u stočarstvu Hrvatske.

100-ta obljetnica je od iznimnog nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku, budući da malo zemalja posjeduje stoljetnu tradiciju neprekinutog uzgojno-selekcijskog rada, a njezino obilježavanje ujedno je i obveza prema svim ranijim generacijama koje su osigurale kontinuitet i razvoj ovog važnog segmenta unaprjeđenja stočarske proizvodnje.

Program obilježavanja 100-te obljetnice održati će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede.

Program aktivnosti HPA tijekom Državne stočarske izložbe na 21. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu obuhvatit će ocjenu grla u peradarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, svinjogojstvu i konjogojstvu, a na Okruglim stolovima razgovarat će se o kontroli proizvodnosti domaćih životinj te očuvanju izvornih pasmina goveda planskim vođenjem uzgoja. Bit će riječi i o bolesti Aujeszkog i aktualnim ograničenjima u stavljanju svinja na tržište EU.


Tagovi

Državna stočarska izložba 21. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam Zdravko Barać Uzgojno-selekcijski rad Bolest Aujeszkog


Partner