Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovo Expo Zlatne ruke
  • 20.04.2016. 18:30

170 zadovoljnih izlagača na Đakovo Expo

Održan je dvodnevni sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva, 8. Đakovo Expo Zlatne ruke. Predstavilo se oko 170 izlagača.

Foto: Univerzal Đakovo
  • 288
  • 12
  • 0

Dvodnevni sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva, 8. Đakovo Expo Zlatne ruke, okupio je u Piškorevcima mnoštvo posjetitelja i izlagača. Ovo je bila izuzetna prilika za plasman, ali i prodaju domaćih proizvoda i usluga.

Ove godine u Piškorevcima, prigradskom naselju Đakova, predstavilo se blizu 170 izlagača. U sajamskim kućicama i na štandovima proizvodi obrtnika. Prilika i više no dobra za prodaju domaćih proizvoda.

Od bučinog ulja, meda, do slavonskih uštipaka

Jedan od izlagača bučinog ulja ističe kako je ulje dobro prvenstveno kod muškaraca za prostatu, za snižavanje masnoća u krvi, za bolesnike koji se oporavljaju od operacija. Koristi se i u svim salatama. Cijena bučinog brašna je 5 kuna, a posjetitelji smatraju kako je cijena itekako prihvatljiva.

Na sajmu se moglo vidjeti svega, od bučinog ulja pa do slavonskih uštipaka s bakinog štednjaka. "Radimo po starim receptima što su naše bake radile, kao što su poderane gaće, slatke uštipke i palačinke. Radimo sve od domaćeg pekmeza", rekla je jedna od izlagačica domaćih delicija.

Na sajmu je bilo mjesta i za pčelare koji kažu kako im ova zima nije donijela dobroga u poslu. Pčele nisu dobro prezimile, što znači da će medna 2016. godina biti solidnog prinosa. Svoj med je izložio i pčelar iz Andrijaševaca, Željko Šuran. Kaže kako izlaže svojih šest vrsta meda.

Pčelari se nadaju barem 20 kg meda po košnici

"Sajam nam puno znači, da se vidi naša roba, da se vidi s čime radimo i čime raspolažemo", ističe Željko. Proizvodnjom meda bavi se preko 20 godina i jedan je od većih proizvođača u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji pčelarski savez okuplja devet udruga s oko 450 registriranih pčelara, te se procjenjuje da se na području županije nalazi oko 15.000 košnica. "Ako je prinos po košnici oko 20 kilograma meda, u toku čitave sezone, to bi zadovoljilo svakoga od nas."

Goran Soldo, predsjednik NO Univerzala Đakovo ističe kako žele ovim načinom napraviti poveznicu između same proizvodnje, između ratara, stočara, obrtnika, da dođu što lakše do krajnjeg kupca. "Ovdje imaju priliku izložiti svoje proizvode, prodati ih i plasirati ih. Sve to govori da Slavonija ima budućnost i da se Slavonija kroz ovakve sajmove ima priliku dalje razvijati", ističe Soldo.

Ministarstvo će raditi na smanjenju administracije

Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, najavio je smanjenje administrativnih prepreka za poljoprivrednike. "Radit ćemo na smanjenju administrativnih prepreka, na smanjenju dokumentacije u ministarstvu, kako bi što više pojednostavili proceduralnu stavku oko participiranja iz projekata EU, kako bi obrtnici mogli doći lakše do tih novaca", istaknuo je Turalija.

Pomoćnica ministra turizma, Martina Jantol, osvrnula se na turističku ponudu Slavonije te je rekla kako je gostu bitno da kuša proizvode kada dođe u neku destinaciju, a tu je Slavonija jaka i ima što ponuditi.

Organizatori dvodnevnog sajma su Grad Đakovo, gradska tvrtka Univerzal i Turistička zajednica grada Đakova. Pokroviteljstvo sajma prihvatila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i pet ministarstava.

Foto: Univerzal Đakovo


Tagovi

Đakovo Expo Zlatne ruke Sajam Poljoprivrednici Pčelari Bučino brašno Izlagači Piškorevci


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.